PVV nipt de grootste in Alphen aan den Rijn bij Europese verkiezingen

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - GroenLinks-PvdA is de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De PVV werd de tweede partij en boekte de grootste zege. De partij van Geert Wilders groeit van één naar zes zetels op het Europese toneel. In Alphen aan den Rijn werd de PVV nipt de grootste, voor GroenLinks-PvdA. 

De opkomst in Alphen aan den Rijn is 48,7 procent. Van de mensen die hebben gestemd, stemde 17,2 procent op de PVV. Dat is net iets meer dan op GroenLinks-PvdA. De fusiepartij kreeg 16,7 procent van de stemmen in de gemeente. De VVD is de derde partij geworden, met 14,2 procent van de stemmen. 

Andere partijen in de top tien van Alphen aan den Rijn zijn CDA (11 procent), D66 (8,9 procent), BBB (5 procent), SGP (4,4 procent), Volt (4 procent), NSC (3,9 procent) en ChristenUnie (3,6 procent).

Landelijk gezien is GroenLinks-PvdA dus de grootste geworden. De partij komt uit op acht zetels in het Europese Parlement. Dat zijn er twee meer dan de PVV, de nummer twee. De VVD is de derde partij geworden, met vier zetels. Daarachter volgen D66 en het CDA met drie zetels. Ook BBB en Volt (allebei twee zetels) en SGP, NSC en Partij voor de Dieren (allen één zetel) komen in het Europees Parlement. 

Lees ook: Kleiner stembiljet Europese Verkiezingen valt in de smaak: ‘Het stampprotocol geprullebakkeerd’