Raad van State houdt woningbouw in Rijnhaven-Oost tegen

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Raad van State blokkeert het woningbouwplan aan de oostkant van de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn. De gemeente Alphen mag geen nieuwe huizen laten bouwen die (te) dicht bij de fabriek van Van der Bijl Mengvoerders aan de Energieweg komen te staan en moet nu op zoek gaan naar een alternatieve woningbouwlocatie.

De nieuwe bewoners kunnen overlast ervaren van de stank en het geluid uit de fabriek. Van der Bijl draait daar voor op zodra er huizen staan en dat wil het bedrijf, dat een rechtszaak aanspande, niet. De rechter geeft Van der Bijl gelijk. Tientallen mogelijk nieuw te bouwen huizen in de omgeving van de dierenvoedselfabriek kunnen nu niet gebouwd worden.

Vorig jaar december werd een vernieuwd bestemmingsplan aangenomen door de gemeenteraad, nadat de Raad van State bij een zogeheten tussenuitspraak had geconcludeerd dat het aanvankelijke plan niet aan alle wettelijke geur- en geluidseisen voldoet. Maar het daarop gewijzigde bestemmingsplan kan ook niet op goedkeuring rekenen van de Raad van State.