Raad van State veegt bezwaar tegen nieuwe fietsbrug over Aarkanaal van tafel

Fietsbrug over Aarkanaal Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het bezwaar dat een omwonende had aangetekend tegen de bouw van een nieuwe fietsbrug over het Aarkanaal, is door de Raad van State ongegrond verklaard. Dat houdt in dat binnenkort begonnen kan worden met de aanleg van de brug, die een nieuwe oeververbinding gaat vormen tussen Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen.

De omwonende woont aan de oostkant van het Aarkanaal, vlak bij de locatie waar de nieuwe fietsbrug moet komen te staan. Hij is van mening dat de fietsbrug te hoog wordt, te duur is, er geen goed onderzoek is gedaan en maar weinig fietsers van de nieuwe brug gebruik zullen gaan maken.

De Raad van State is van mening dat de gemeente Alphen aan den Rijn het huiswerk goed op orde heeft en de behoefte, het nut en de noodzaak van de nieuwe fietsbrug voldoende kan onderbouwen.

Waardedaling woning

Verder stelt de man dat de brug negatieve gevolgen gaat hebben voor zijn woon- en leefklimaat. De brug zou zijn uitzicht en privacy aantasten en zorgen voor schaduwhinder, waardoor de waarde van zijn woning in waarde zal dalen.

De conclusie van de Raad van State is dat de nieuwe fietsbrug niet voor 'een onaanvaardbaar verlies van privacy en uitzicht' zal zorgen. Daarnaast zou de schaduwwerking jaarlijks van korte duur zijn. Alleen tijdens de winterperiode komt de schaduw van de brug bij zonsondergang tot net aan de woning. Een grote waardedaling van de woning wordt door de Raad van State niet verwacht.

De gemeente Alphen aan den Rijn meldt aan Studio Alphen in november te weten wie de brug gaat bouwen en hoe die er precies uit komt te zien. Als alles volgens planning verloopt, wordt de brug een jaar later geplaatst en in maart 2023 in gebruik genomen.