‘Reconstructie leidt mogelijk tot nieuwe inzichten over schietpartij’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Dinsdag werd een reconstructie gemaakt van de schietpartij die vorig jaar augustus plaatsvond op een woonwagenkamp aan het Goudse Rijpad in Alphen aan den Rijn. De reconstructie moet meer duidelijkheid geven over wat er destijds precies is gebeurd. Twee mannen uit Alphen aan den Rijn raakten bij de schietpartij gewond.

'Wat we met name doen is de verklaringen die in deze zaak zijn afgelegd door de verdachte en getuigen leggen naast het technische bewijs in deze zaak', zegt Wouter Bos, officier van justitie. 'Dan hoop je te ontdekken of dat consistent is of dat er juist verschillen in optreden, en daarmee hoop je de waarheid te achterhalen.'

Tijdens de reconstructie was het gebied rond het woonwagenkamp afgesloten. 'Mogelijk leidt deze reconstructie tot nieuw inzicht, en dat nieuwe inzicht wil je misschien weer neerleggen bij getuigen of de verdachte. Dan wil je niet dat wat daar allemaal te zien is geweest bij alle partijen al bekend is', zegt Bos.

Sinds de schietpartij zit Alphenaar Stefan M. (38) vast. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging tot moord of doodslag, wapenbezit en vernieling. M. beweert dat hij handelde uit noodweer en alleen op de grond heeft geschoten omdat hij zich bedreigd voelde. De kogels zouden de twee mannen per ongeluk geraakt hebben, volgens zijn advocaat.

Acteur in plaats van verdachte

M. besloot om niet mee te werken aan de reconstructie. 'Dat betekende dat er dus een acteur voor in de plaats moest komen. Maar getuigen werken wel mee in deze zaak, en dat zijn de echte getuigen van toen', legt Bos uit. Bij de reconstructie is overigens niet geschoten. 'Wel wordt de acteur gevraagd om het vuurwapen ter hand te nemen, daarna wordt aan getuigen gevraagd wat ze destijds hebben gezien.'

De schietpartij op het woonwagenkamp speelt zich af vanwege een langlopende ruzie tussen de verdachte en de slachtoffers. Waar die ruzie over gaat is niet duidelijk. M. vroeg de rechtbank of hij zijn proces in vrijheid af mocht wachten. Maar dat verzoek werd afgewezen. De volgende zitting is op 16 oktober.