‘Regionale banengroei komt volgend jaar in lagere versnelling’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Door lagere economische groei en aanhoudende personeelstekorten groeit het aantal banen in de regio minder hard dan afgelopen jaar. Dat stelt het UWV aan de hand van een arbeidsmarktprognose. 'Aanhoudende hoge inflatie, arbeidsmarktkrapte, een onzekere internationale situatie en afkoeling van de woningmarkt kunnen zorgen voor een halvering van de banengroei', zegt Joselyn Faber, arbeidsmarktadviseur bij het UWV. 

In 2023 lijkt de werkgelegenheid in Holland Rijnland in de meeste sectoren verder te groeien. Onder andere in de horeca, de cultuursector, persoonlijke verzorging, het onderwijs en zorg & welzijn neemt het aantal banen gemiddeld harder toe. Het UWV wijdt dit aan een inhaalslag na de coronaperiode en vrijetijdsbesteding door ouderen. 

Komend jaar lijkt het tij te keren. In de meeste sectoren groeit het aantal banen nog wel, maar het aantal sectoren dat krimpt, neemt toe. De meeste banengroei vindt plaats in de ICT in 2024. Het UWV verwacht dat de hoeveelheid banen in de industrie, openbaar bestuur, financiële diensten en vervoer & opslag afnemen. 

Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt afneemt, blijven de personeelstekorten bestaan. Met name in de techniek, industrie, bouw, ICT en bepaalde beroepen in de zorg is het moeilijk om de vacatures in te vullen.