Rekenwonder Willem Bouman (80) heeft nieuw wereldrecord te pakken

Gepubliceerd op 10 februari 2020 om 14.23 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn heeft een nieuw wereldrecord te pakken. De 80-jarige Bouman, alias het rekenwonder, slaagde erin om tien moeilijke rekenopgaven op te lossen in iets minder dan vijf minuten.

Bouman moest getallen van vijf cijfers als de som van vier kwadraten uitschrijven, en dat lukte. Na 4 minuten en 54 seconden had Bouman de tien rekenopgaven opgelost. Het is het vijfde wereldrecord op het gebied van hoofdrekenen voor de Alphenaar. De recordpoging vond plaats bij de Technische Universiteit Eindhoven.

In 2014 ontving Bouman de prijs voor uitmuntendheid in de Mental Calculation World Cup 2014. Hij kreeg de prijs omdat hij als enige het getal 278.353.657 tot drie niet opeenvolgende priemgetallen kon factoriseren. Dat leverde hem de bijnaam Koning van de Priemgetallen op. 

De Wereld Draait Door

Afgelopen vrijdag was Bouman nog te zien in de uitzending van De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk schotelde hem een aantal sommen voor, waar Bouman zonder aarzelen en razendsnel antwoord op gaf. Daarna legde hij uit wat de wereldrecordpoging van maandag in zou houden.advertentie advertentie