Rode Dorpers keren terug in nieuwe woningen: ‘Ik zal mijn buren missen, maar de herinneringen neem je mee’

Foto: Woonforte

ALPHEN AAN DEN RIJN – De eerste zeven huurders hebben in de tweede fase van de oplevering de sleutel ontvangen van hun nieuwe, energiezuinige woning in Het Rode Dorp. In de komende weken worden tijdens de tweede fase nog zestig woningen opgeleverd.

Mevrouw Spee is één van de bewoners die terug is gekeerd in het Rode Dorp. Ze woonde al 28 jaar in het Rode Dorp. ‘We zijn van ons eigen huis in de Karel Doormanstraat naar de Brittenruststraat gegaan’, vertelt de bewoonster. ‘Dus we hebben ook geen wisselwoning gehad.’

Ruim een jaar geleden hebben de huurders van de woningen al gekozen voor een nieuwe woning in Het Rode Dorp. 31 van de oorspronkelijke bewoners keren terug.

Een rustige locatie dichtbij school en speeltuin

De belangrijkste reden voor deze keuze was de locatie volgens Spee. ‘Een rijtje van zeven huizen vonden wij wel leuk. De locatie waar de straat ligt, vinden we fijn, want deze weg is minder druk. De Karel Doormanstraat is best wel een lange doorlopende straat. We hebben gekozen voor een huis dichtbij de school en de speeltuin voor mijn kleinkinderen.’

De hele familie helpt mee bij het opknappen van de woning. ‘We zijn nog bezig met behangen en verven. Mijn man, mijn dochter Melanie, mijn zoon Kevin en mijn schoondochter helpen goed mee. Dus we gaan als een speer’, vertelt Spee enthousiast.

Toch zal ze wel dingen missen van haar oude woning. ‘Ik ga mijn buren erg missen. Mijn buurvrouw die kookt nu ook voor mij, haar ga ik het meest missen van mijn oude woning. Die woont een paar huizen verderop. Daarnaast zal ik de herinneringen missen, maar die neem je ook weer mee.’

172 nieuwe eengezinswoningen in Rode Dorp

Woonforte sloopt en bouwt in totaal 172 eengezinswoningen in Het Rode Dorp. De woonstichting is al sinds 2015 gestart met het ontwikkelen van sociale huurwoningen in de wijk. Het vernieuwen van de woningen is ingedeeld in drie fases. Vorig jaar werd de eerste fase opgeleverd en in 2024 begint het slopen en nieuwbouw van de woningen in fase drie.

Nieuwbouw was volgens Woonforte noodzakelijk, omdat de woningen aan de huidige bouweisen moesten voldoen. De woningen zijn energieneutraal door zonnepanelen en de bodemwarmtepomp.