Ruim 60 nieuwe woningen in de planning voor Aarlanderveen

Foto: Jeron Groeneveld

AARLANDERVEEN - In Aarlanderveen kunnen de komende jaren 63 nieuwe huizen gebouwd worden. Dat schrijft wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) in een brief aan de gemeenteraad. Sinds 2017 is geen woning gebouwd in het dorp, terwijl de jaarlijkse woningbouwbehoefte tussen de vijf en tien ligt.

De meeste woningen (maximaal vijftien) kunnen gebouwd worden in het dorpshart, rond de hervormde kerk. Het plan wordt nog uitgewerkt. Zo moet onder meer een oplossing gevonden worden voor het dreigende tekort aan parkeerruimte.

Ongeveer een tiental huizen kunnen gebouwd worden op drie verschillende locaties: het terrein van veehouder Sloothaak aan het Noordeinde, op de groenstrook tussen de Jacob van Damstraat en de N231, en in de omgeving van de sportvelden aan de Aarlanderveenseweg. Bouwen rond de voetbalvelden kan alleen als een goed alternatief gevonden wordt voor de sportaccommodaties.

Toestemming provincie

'Woningbouw in Aarlanderveen is moeilijk te realiseren omdat er vaak grote weerstand is vanuit het dorp tegen nieuwe bouwplannen. Hierdoor zijn meerdere plannen in het verleden gestrand', meent wethouder Van As. De woningen zouden in 2023 opgeleverd kunnen worden, Van As gaat ervan uit dat de meeste huizen in 2025 gebouwd zijn.

Een jaar geleden verwachtte Van As nog dertig woningen te kunnen bouwen op drie locaties. Het aantal te bouwen huizen is nu verdubbeld, omdat de provincie zich ruimhartiger heeft opgesteld. Daardoor kan op vijf extra plekken gebouwd worden.

Het dorp met de omliggende landerijen is aangewezen als kroonjuweel door de provincie. Hierdoor heeft het gebied een beschermde status en er mag alleen onder strenge voorwaarden gebouwd worden', zegt Van As.

Dit zijn de acht beoogde woningbouwlocaties:

  • Dorpshart: vijftien woningen
  • Noordeinde 4 (veehouder Sloothaak): tien woningen waarvan vier in het goedkope segment
  • Noordeinde 11 (rozenkwekerij De Blijde Wereld): vijf vrijstaande woningen en een natuurcamping
  • Noordeinde 50: vijf woningen
  • Provincialeweg N231: elf geluidswalwoningen
  • Aarlanderveenseweg (sportvelden): elf goedkope en middeldure woningen
  • Zuideinde 22 (voormalige boerderij): vier middeldure woningen
  • Zuideinde 32 en 34: twee woningen