Speciaalbier verkrijgbaar voor de jaarmarkt van Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphenaren kunnen vanaf komend weekend genieten van een nieuw speciaalbiertje. Ard van den Berg van Banketbakkerij Stevers, Onno Rombouts van Biercafé de Natte en Bruno Langer van Brouwerij De Oude Rijn hebben voor de jaarmarkt de handen ineengeslagen voor het ontwikkelen van Marketentsterbier.

Ard van den Berg is de initiatiefnemer van het nieuwe biertje. De marketentster is een koek die doorgaans alleen tijdens de jaarmarkt verkocht wordt. De Alphense specialiteit bestaat uit amandelspijs, frambozenbessenmousse en een spritskoek.

Alleen Alphense bakkers kennen het recept dat in 1977 werd bedacht door bakker Koos de Graaf. Hij deelde het recept met alle bakkers in Alphen en sindsdien is deze koek een traditie tijdens de jaarmarkt.

Populariteit van speciaal bier als inspiratiebron

‘Door de populariteit van de speciaalbieren zijn wij op het idee gekomen om een Marketentsterbier te laten brouwen’, vertelt Ard van den Berg. ‘Vlak naast ons zit Biercafé de Natte, gespecialiseerd in speciaalbieren. Het idee om dit samen aan te bieden was snel geboren. Toen heb ik samen met Onno Rombouts het idee verder uitgewerkt.’

Van den Berg: ‘We hebben eerder ook al zo’n experiment gedaan en toen waren mensen ook al geïnteresseerd. Ik wilde echter wel een goede brouwer voor dit project, daardoor zijn we uiteindelijk bij Bruno Langer uitgekomen van Brouwerij De Oude Rijn. Ik heb aan hem gevraagd om er een passend toegankelijk bier van te brouwen dat goed combineert met de koek.’

Na wat smaaktesten ging Langer aan de slag en het resultaat is een donkerblond bier van 6,8%, gebrouwen van onder andere gerst, haver, mais, rogge, rijst, gember en kokos.

Het bier is vanaf vrijdag 15 september exclusief verkrijgbaar op de fles bij banketbakkerij Stevers en op de tap bij café De Natte. De oplage is beperkt, maar bij succes komt er volgend jaar een vervolg.

Studio Alphen maakte vorig jaar een reportage over de marketentster: