Sportieve workshop van Hersenstichting en Klup: ‘Oma die gaat kangoo jumpen, yeah!’

De workshop kangoo jumpen Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Jaap Houweling (71) heeft namens sociaal platform Klup en in samenwerking met de Hersenstichting een workshop kangoo jumpen georganiseerd voor ouderen. ‘Dit is in het kader van de vitality experience’, vertelt Houweling. Tijdens zo’n vitality experience staan onder andere ‘goed bewegen, uitdagende dingen en socializen’ centraal. ‘Je ziet het allemaal terug in de workshop van vandaag’, vertelt Houweling.

De deelnemers sprongen als een soort kangoeroes over de indoortennisbaan: ‘Ik vind dit lekker, heerlijk!’, zegt een deelneemster van 64 jaar oud. Ze vertelt dat het goed is om ‘op onze leeftijd even een tandje erbij te doen’. ‘Oma die gaat kangoo jumpen, yeah!’, zegt ze al springend.

De workshop werd gegeven door Patsy Kolhorn-Ceulemans. ‘We gebruiken muziek met 138 bpm (beats per minute), dat is een fijn ritme om de bewegingen op te maken’, vertelt ze terwijl de deelnemers die haar nauwlettend volgen. ‘Het is erg intensief. We gaan zo lekker zweten en hijgen’, vertelt ze.

‘Stilstand is achteruitgang’

Houweling vertelt dat het belangrijk is dat bewegen extra belangrijk is na je dertigste: ‘Stilstand is achteruitgang. Sport en bewegen is zó belangrijk.’ Hij hamert erop dat sport goed is voor de doorbloeding van de hersenen en goed is om je spieren en gewrichten te onderhouden.

Kangoo jumpen wordt gezien als oplossing voor mensen met blessures en gewrichtsklachten, ook hier bleek dat zo te zijn: ‘Ik heb vroeger heel veel hardgelopen, maar door knieblessures ging dat niet meer’, vertelt een huppelende deelnemer. Hij vertelt dat hij een nieuwe knie heeft gekregen. ‘Ik kijk of ik hiermee mijn knie kan ontlasten.’

Na een rondje kangoo jumpen kwam hij met de volgende constatering: ‘Ik kan nu veel soepeler lopen. Voor mij is het echt verbazingwekkend dat ik dit nu kan doen’, vertelt de deelnemer opgelucht. 

‘Zet lichaam en brein in beweging’

Na het kangoo jumpen konden de deelnemers nog een gezonde lunch verwachten en voor de liefhebber was een rondje Zegersloot ook niet uitgesloten. ‘Dat is goed voor het socializen en voor je lichaam’, vertelt Houweling.

Houweling heeft nog wat tips voor het behouden van een goed en gezond lichaam. Hij vertelt dat elke dag een ommetje van 20 minuten helpt bij een betere bloedsomloop in je lichaam. ‘Maar denksport is ook heel belangrijk, zo help je je hersenen oplossingsgericht te functioneren.’

Hij raadt het ook af om te veel te zitten: ‘Dat is het slechtste wat je kunt doen!’ Hij vertelt dat we wat avontuurlijker mogen zijn: ‘Ga leuke -en spannende dingen doen. Ga erop uit!’

Lees ook: Buurtbandleden gezocht: ‘Je wordt er vrolijk van, wat wil je nog meer?’