Stadsdichter Lars Ferwerda schijnt licht over Koudekerk in Uurtje Cultuurtje

ALPHEN AAN DEN RIJN - Stadsdichter Lars Ferwerda schrijft graag met een dichterlijke pen over Alphen aan den Rijn. Of het nou gaat over een regenboogbankje, de Oude Rijn of de Julianabrug, in veel dingen schuilt een onderwerp. Deze zomer schrijft hij een gedichtenserie over de gemeente Alphen aan den Rijn, waarin elke kern van de gemeente aan bod komt. Met als eerste gedicht: Koudekerk aan den Rijn.

Ferwerda: ‘Toen ik vroeger naar school fietste, kwam ik altijd langs Koudekerk. Ik woonde in Alphen en zat op de middelbare school in Leiden. Toen ik weer langs de wegen fietste waar ik als kind fietste, vielen me anderen dingen op dan vroeger.’

Koudekerk aan den Rijn

Blaarkoppen grazen op het warme land, herkauwen het gras. Vanaf de Mattenkade sturen de fietsers richting de Lagewaard. In deze tijd van het jaar maken ze hiervan hun bezit.

Ze zien het Huis den Tol. En Groot Poelgeest, vanaf de Dorpstraat. In de berm staan de schermbloemen, de wilgen, en libelles zoeken naar hun waardplant. De jongste schaapjes dartelen nog.

Hier is het waar mensen elkaar nog van vroeger kennen, je weet wie waar woont. Hier is het waar op een warme zomerse dag de stilte wordt verstoord door het PWA-bad, en tjilpende vogels vanaf de rand van de akker.