Stadsorganist Simon Stelling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Foto: John Wiersma (jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Stadsorganist Simon Stelling ontving tijdens Open Monumentendag een lintje uit handen van burgemeester Liesbeth Spies. Sinds 1975 is hij organist van de Hervormde Gemeente Adventskerk in Alphen aan den Rijn en de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel.

Simon Stelling studeerde aan het Utrechts Conservatorium en ging daarna in de leer bij organist en muziekpedagoog Marie-Claire Alain in Parijs. Daar specialiseerde hij zich in de vertolking van romantische en moderne Franse orgelliteratuur. 

Uitzonderlijke klasse

Gesteld wordt dat zijn orgelspel van uitzonderlijke klasse is en binnen en buiten de Adventskerk zeer wordt gewaardeerd. Het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk behoort tot een van de mooiste Duits-laatromantische orgels van Nederland.

Het orgel werd in 1922 gebouwd en de inwijding in de Adventskerk vond plaats in 1923. In 2013 is Stelling door de gemeente benoemd tot stadsorganist. In 2017 maakten meer dan 1100 basisschoolleerlingen kennis met het Steinmeyer-orgel toen Stelling, samen met de Stichting het Cultuurpalet, een muzikale voorstelling maakte van Carnaval der Dieren.

Mede door het initiatief en de inzet van Stelling is het Steinmeyer-orgel in 2020 grondig gerestaureerd en verkeert het orgel in geheel originele staat. Het Steinmeyer-orgel in Alphen aan de Rijn is daarmee, zowel nationaal als internationaal, een uniek instrument. 

Optredens en masterclass

Sinds 2011 organiseert Stelling de Alphense Orgelzomer in de Adventskerk. Ook treedt hij er veelvuldig op. Als concertorganist heeft hij in 2022 de orgelwerken van de organist en componist César Franck uitgevoerd.

Eerder voerde hij koor- en orgelwerken van de organist en componist Maurice Duruflé uit, de orgelsonates van de componist en organist Alexandre Guilmant en de orgelwerken van Franz Liszt.

In april 2023 organiseerde Stelling in de Adventskerk een masterclass rond de orgelmuziek van Max Reger. De opbrengsten van de activiteiten komen ten goede aan het orgel en het interieur van de Adventskerk.

Médaille d’Or

In 2017 ontving Stelling de prestigieuze Médaille d’Or van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres. Dit instituut streeft naar erkenning en promotie van personen die door hun talent en hun werk bijdragen aan de invloed van de Franse cultuur, op zowel artistiek, literair als wetenschappelijk gebied. Hij ontving deze prijs voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Kamerkoor Cantabile

In 1987 richtte Stelling het Kamerkoor Cantabile te Alphen aan den Rijn op, waar hij nog steeds dirigent en artistiek leider is. Dit kamerkoor bestaat uit 16 geselecteerde zangers en zangeressen. Het repertoire varieert van muziek uit de renaissance tot en met muziek uit de 21ste eeuw.

Alhoewel het koor ook werken uitvoert met orgel- en orkestbegeleiding is het gespecialiseerd in capella zang. Het koor werd mede bekend door de jaarlijkse kerstconcerten die door de hele regio heen worden gegeven en de uitvoering van het Reguiem van de Noor Kim André Arnesen.

In 2018 zong Kamerkoor Cantabile, in samenwerking met het symfonieorkest Philharmonia Amsterdam en mezzosopraan Martine Straesser, dit requiem in de Adventskerk, een primeur in Nederland.

Min Ghesellen koor

Sinds 2010 is Stelling ook vaste dirigent en artistiek leider van het gemengd koor Min Ghesellen te Nieuwkoop. Dit koor bestaat uit 45 leden en verleent zijn medewerking aan diverse kerkdiensten in de Remonstrantse Kerk te Nieuwkoop.

Daarnaast is Stelling dirigent van het Dickens Kerst Koor, onderdeel van Min Ghesellen. Naast zijn werk als musicus is Stelling zelfstandig muziekpedagoog. In zijn lespraktijk in Alphen aan den Rijn doceert hij orgel, piano, koordirectie en muziektheorie. Daarnaast was hij van 1980 tot 2010 dirigent van Die Rhijnse Sangers in Alphen aan den Rijn.