Stakingen in openbaar vervoer, waar moet je rekening mee houden?
REGIO - Er wordt deze week gestaakt in het openbaar vervoer: dinsdag rond de grote steden, woensdag de NS en het streekvervoer. Wat kunnen reizigers verwachten?
Waarom wordt er gestaakt?
Openbaar vervoer-personeel staakt 10 en 11 september. Medewerkers strijden voor een betere pensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. De chauffeurs willen betere afspraken om eerder te kunnen stoppen met werken.
In het pensioenakkoord van 2019 is afgesproken hier een structurele oplossing te vinden voor mensen met zware beroepen. 'Helaas zijn die afspraken niet nagekomen', zegt Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer. 'In plaats van een permanente regeling werd een tijdelijk compromis bereikt. De bestaande regeling verdwijnt binnenkort. Dat is onacceptabel en daarom voeren wij actie.'
FNV zegt niet toe te staan dat de regeling verdwijnt. 'Wij willen zekerheid voor onze mensen, zodat zij gezond van hun pensioen kunnen genieten. Een leven lang zwaar werk mag niet betekenen dat je opgebrand je pensioen haalt.'
Arriva: naast woensdag, óók dinsdag gevolgen
'Woensdag 11 september wordt er door de vakbonden gestaakt bij NS en in het streekvervoer, dus ook bij Arriva. Tussen 4.00 en 8.00 uur rijdt er geen enkele bus of trein. Voor die periode adviseren we reizigers om alternatief vervoer te regelen. Vanaf 8.00 uur rijden we weer en kunnen reizigers op onze bussen rekenen', reageert de busmaatschappij die in de regio's Leiden, Bollenstreek, Alphen aan den Rijn en Gouda actief is.
Ook op dinsdag zijn er gevolgen voor reizigers. 'Door de staking in Rotterdam en Den Haag zijn ook de gevolgen voor reizigers die Arriva gebruiken voelbaar. We stoppen een halte voor de stadsgrens van Rotterdam en Den Haag. Daar moeten alle reizigers uitstappen. Anders doen we aan stakingsbreken.'
Toch lijken op voorhand de gevolgen voor Arriva-reizigers te overzien. 'Slechts een paar van onze lijnen rijden maar naar Den Haag of Rotterdam. Dus het gaat zeker niet om tientallen bussen', benadrukt de woordvoerder.
NS: gevolgen nog niet duidelijk
'Voor woensdag 11 september van 4.00 tot 8.00 uur heeft vakbond FNV een landelijke vroegpensioenactie aangekondigd in het openbaar vervoer. Het is op dit moment nog niet duidelijk welke gevolgen deze staking heeft voor het treinverkeer. Begin deze week verwachten we meer informatie te kunnen geven.'
HTM: dinsdag geen trams en bussen tot 8.00 uur
'Het gevolg hiervan is dat trams en bussen van HTM niet rijden tot 8.00 uur', meldt vervoersbedrijf HTM, dat het openbaar vervoer verzorgt in Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Zoetermeer.
'Daarna vertrekken de trams en bussen uit de remises en kan de dienstregeling worden opgestart. HTM verwacht dat trams en bussen rond 9.30 uur weer volgens dienstregeling rijden. HTM adviseert haar reizigers te kiezen voor alternatief vervoer of te reizen na 9.00 uur.
RET: stel de reis met openbaar vervoer uit
Bussen, metro's en trams van RET rijden dinsdag 10 september niet tussen 4.00 en 8.00 uur. 'Na de staking is het niet mogelijk om alle bussen, trams en metro's direct op de juiste plek te krijgen en te laten vertrekken', waarschuwt RET, bekend van de RandstadRail-metro en bussen naar Delft en Zoetermeer.
'Het zal tijd kosten voordat de RET helemaal volgens dienstregeling rijdt. De eerste ritten voor reizigers zullen tussen 8.30 en 9.00 uur starten. De metrostations openen een kwartier voordat de eerste metro langs rijdt. Dit verschilt per metrostation. Houd er rekening mee dat pas rond 11.00 uur de dienstregeling weer enigszins op orde is.'
EBS: duurt even voordat bussen weer normaal rijden
'We zijn nooit blij als de bussen stilstaan. Het is goed om te weten dat het alleen om de vroege ochtend gaat. Veel mensen kunnen wel gewoon naar hun bestemming reizen, mogelijk om iets later van huis te gaan als dat gaat', laat EBS (Westland-Haaglanden) in een reactie weten.
'Het voelt een beetje obligaat om advies te geven als onze bussen stilstaan. Mensen moeten vooral nadenken wat ze zelf past.' Na 8.00 uur duurt het even voordat de bussen weer normaal rijden.
'Het heeft tijd nodig voordat de bussen weer normaal rijden en vanaf de centrale op de juiste plek komen. Ik hoop dat de meeste mensen in de gelegenheid zijn om voor de alternatieven te kiezen. Ik snap dat het voor heel veel mensen vervelend is.'
Lees ook: Staking in streekvervoer Alphen aan den Rijn vanwege uitblijven zwaarwerkregeling