Straks alle spatschermen naar de stort? Kringloop Alphen wil ze hergebruiken

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - In winkels, kantoren en scholen zijn ze niet meer weg te denken: spatschermen. Maar zodra het kan, is de verwachting dat ze massaal worden weggegooid. Zonde, vinden Stichting Kringloop Alphen en het Groene Hart Lyceum.

In samenwerking met de middelbare school heeft de kringloop het project SPAT! opgezet. Bedrijven en organisaties in de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen daar koste- en moeiteloos van hun spatschermen af. ‘Door middel van dit project willen we voorkomen dat die spatschermen op de al steeds groeiende bergen afval terechtkomen’, vertelt Jolanda Neijman van Stichting Kringloop Alphen.

De kringloop zou de kringloop niet heten als er geen nieuwe bestemming wordt gezocht voor de schermen. ‘De bedoeling is dat de schermen worden hergebruikt, waardoor er geen nieuwe grondstoffen aan te pas hoeven te komen. De leus van Stichting Kringloop Alphen luidt dan ook: Wij gooien niets weg.'

Samenwerking

De samenwerking met het Groene Hart Lyceum komt bij dit project goed van pas. ‘We zijn benaderd door het Groene Hart Lyceum aangezien leerlingen, tijdens een project op school, problemen oplossen voor verschillende bedrijven en organisaties’, aldus Neijman. ‘Hierbij werkt de school ook samen met experts uit het vak, waarvan de leerlingen veel kunnen leren. Toen de school hoorde over onze plannen rondom de spatschermen, kwam de samenwerking snel tot stand.’

Kringloop Alphen zorgt voor het inzamelen van de spatschermen en de verkoop van het eventuele eindproduct. De leerlingen van het Groene Hart Lyceum gaan aan de slag met het bedenken van producten, waarin je delen van de spatschermen zou kunnen verwerken.

Het gaat om het proces en niet om het eindresultaat
– Jolanda Neijman

‘Al doende leren deze leerlingen dat weggooien niet alleen doodzonde, maar ook nog eens onnodig is’, legt Neijman uit. ‘Het gaat om het proces en niet om het eindresultaat. Mocht er echter een kansrijk product ontstaan, zal dit product exclusief via de winkels van Stichting Kringloop Alphen worden verkocht.’

Kosteloos inleveren

In oktober moet het project van start gaan. Iedereen die spatschermen heeft en ervan af wil, kan bellen naar Stichting Kringloop Alphen. Als de organisatie gevestigd is in de gemeente Alphen aan den Rijn, worden de schermen gratis opgehaald. Ook kunnen de schermen kosteloos naar één van de inzamelpunten van de kringloopwinkel worden gebracht. ‘Wat er uiteindelijk met de schermen gebeurt, maakt niet zoveel uit. Zolang ze maar niet worden weggegooid', besluit Neijman.

In de rubriek Groen, Groener, Groenst van Studio Alphen komen duurzame initiatieven en ontwikkelingen aan bod, van klein tot groot. Heb jij een tip voor deze rubriek? Laat het ons weten via deze pagina.