Stoet historische ANWB-voertuigen voor pensionado: ‘Heel indrukwekkend, dat kan alleen in een dorp’

Afscheid Willem van Vliet (swipe voor meer foto's) Foto: Diana Baak
Afscheid Willem van Vliet (swipe voor meer foto's) Foto: Diana Baak
Afscheid Willem van Vliet (swipe voor meer foto's) Foto: Diana Baak
Afscheid Willem van Vliet (swipe voor meer foto's) Foto: Diana Baak
Afscheid Willem van Vliet (swipe voor meer foto's) Foto: Diana Baak
Afscheid Willem van Vliet (swipe voor meer foto's) Foto: Diana Baak

HAZERSWOUDE-DORP - De ANWB nam woensdag op indrukwekkende wijze afscheid van inbouwmonteur Willem van Vliet (67), met een stoet van dertig historische wegenwachtvoertuigen. Deze voor de Wegenwacht gebruikte auto’s en motoren heeft Van Vliet tot zijn pensioen met grote toewijding onderhouden.

Het was voor de kersverse pensionado een complete verrassing toen een lange stoet aan historische Wegenwacht voertuigen de Burgemeester Warnaarkade op kwam rijden. Voertuigen die hij maar al te goed kent, want in de 45 jaar dat hij bij de ANWB werkte, heeft hij ze allemaal onder handen gehad. Vanaf de Renault 4 tot aan de huidige Volkswagen ID4. 

Hij bouwde een Wegenwacht werkplaats in, of onderhield ze als historisch voertuig. Hij had overduidelijk niet alleen een band met de voertuigen, maar ook met de collega’s die de auto’s en motoren reden. Iedereen werd door hem persoonlijk begroet en daar kwam vaak een emotionele knuffel aan te pas.

Rijtoer door het dorp

Zelf mocht Van Vliet op de Harley Davidson met zijspan plaatsnemen voor een rijtoer door het dorp. Overal in het dorp stonden mensen langs de kant en waren vlaggen uitgehangen. 'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, heel indrukwekkend. Dat kan alleen in een dorp', vertelt een collega uit Den Haag.

'Zo’n groots afscheid vanuit de ANWB is ook uniek. Maar dat heeft Willem aan zichzelf te danken, want hij heeft veel betekend voor het behoud van al deze museumvoertuigen.'

Hart voor motoren en auto’s

'Willem heeft vanaf dat hij in dienst kwam in 1978 vooral inbouwwerk uitgevoerd, maar zijn grote passie waren de motoren en het onderhouden van de historische voertuigen. Zo was hij ook heel actief bij de ‘De Gele Rijders’ een club particulieren die dit soort voertuigen in ere wil houden', vertelt Peter de Ronde, collega bij de ANWB.

“De ANWB is in 1883 opgericht. In 1946 startte de organisatie de Wegenwacht met twaalf omgebouwde Harley Davidson motoren, overgenomen van het Canadese leger. We hebben zo'n Harley kunnen behouden en dat is het pronkstuk van onze historische stoet aan voertuigen', aldus De Ronde.

'Willem heeft deze motor onderhouden en er altijd op gereden als er een pr-activiteit of jubileum voor de ANWB te vieren was. Zo ook vandaag. Maar, ook de knalgele Renault 4, Citroën ‘Eend’ en VW Golf zullen ouderen wel herkennen als boegbeelden van de Wegenwacht, ook deze zijn in de rijtoer te zien.'

Ooit een museum?

De rijtoer door het dorp eindigde met een feestje bij Jeu de Boer. Daar kon iedereen de knalgele oldtimers nog eens goed bekijken en collega’s en familie blikten er terug op de carrière van Van Vliet bij de ANWB die 45 jaar geleden begon.

'Ik had wel iets verwacht, maar dit overtreft alles. Ik kan het gewoon niet bevatten', vertelt Van Vliet zelf. Er blijft nog wel één ding te wensen over , zegt zijn dochter. 'Mijn vaders droom is dat er ooit een museum komt voor al deze voertuigen.'