Stolpersteine ter nagedachtenis aan 55 Joodse slachtoffers in Alphen en Aarlanderveen

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN/AARLANDERVEEN - In Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen komen 55 struikelstenen (Stolpersteine) voor Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn kleine gedenkstenen die in de stoep worden getegeld. De stenen komen voor de huizen van Joden die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd naar concentratiekampen.

Albert Bremer van Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn is blij met het besluit. 'Deze steentjes zijn een herinnering aan alles wat er is gebeurd. Het is natuurlijk wel een gemeenschap die zomaar uit de maatschappij is weggerukt en vermoord', vertelt Bremer.

Kees Slingerland (Comité Herdenkingen Alphen) vindt de struikelstenen een mooie toegevoegde waarde voor het straatbeeld in de gemeente: 'Dit iets wat permanent terug te zien zal zijn in Alphen aan den Rijn. Ik hoop dat als mensen over de steentjes heen lopen toch weer even een herinnering krijgen aan wat voor gruwelijks er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog.'

Kunstenaar Gunter Demnig

De struikelstenen, die nu al onder meer in Gouda en Bodegraven liggen, zullen vlak voor 4 en 5 mei 2020 in Alphen aan den Rijn worden geplaatst. Het is dan 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De bedenker van de gedenkstenen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, zal hierbij aanwezig zijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 55 in Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen woonachtige Joden om het leven gekomen. In de andere dorpen van de gemeente Alphen woonden geen Joodse slachtoffers. Een in Zwammerdam ondergedoken Joods gezin is ook gedeporteerd. Deze familie woonde in Sneek. Zij worden in Sneek herdacht met een stolpersteine.