Tegenvaller bij verbouwing Castellum, heropening voor onbepaalde tijd uitgesteld

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens de verbouwing van Theater Castellum is gebleken dat de brandcompartimentering van het gebouw niet overal aan de veiligheidsnormen voldoet. Een flinke tegenvaller, waardoor de heropening van het theater voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

De verbouwing van Castellum verliep volgens planning, de heropening stond op 15 oktober gepland. 'Op sommige plekken in het gebouw moesten vaste plafonds worden weggehaald, toen bleek dat de brandcompartimentering niet overal aan de eisen voldoet', zegt wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks). Vorige week kwam het probleem aan het licht.

Het is nog onduidelijk welke werkzaamheden er precies bij gaan komen en welke kosten dit met zich meebrengt. 'Dat zijn we nu aan het onderzoeken', legt Van Zuylen uit. 'Daar hoop ik later deze maand duidelijkheid over te hebben.' Vervolgens moet de wethouder het hele plan door de gemeenteraad heen loodsen. Van Zuylen is daarnaast ook van plan om te laten onderzoeken hoe dit probleem niet eerder aan het licht is gekomen.

'Flinke domper'

Het theater heeft in de afgelopen maanden een complete programmering weten op te tuigen. 'Kaarten voor voorstellingen waren tot en met eind december in de verkoop gegaan. Die gaan we er nu weer allemaal uit halen', zegt Sandra Bruinsma, directeur van Theater Castellum. Mensen die al kaarten hadden gekocht worden door het theater op de hoogte gesteld. 'Een flinke domper voor alle betrokkenen, want we hadden er zoveel zin in om weer te beginnen.'

De inkomstenderving die het theater de aankomende tijd zal lijden, komt onvermijdelijk ook voor rekening van de gemeente. 'Hoeveel dat is, weet ik op dit moment ook nog niet. Dat is afhankelijk van de werkzaamheden die gedaan moeten worden en hoelang dit gaat duren', besluit de wethouder.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) te beluisteren.