Tientallen Romeinen slaan kampement op in Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het jaarlijkse Internationale Romeinse Festival is van 31 juli tot en met 13 augustus in Museumpark Archeon. Tientallen Romeinen komen naar Alphen aan den Rijn om hun kampement op te slaan.

De Romeinse legionairs - leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, Romans Ireland Legio VIII Avgvsta uit Ierland en Legio II Avgvsta uit Nederland - worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. Zo geven de soldaten wapen- en gevechtsdemonstraties. Te zien is hoe de Romeinse vrouwen in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als café-uitbater, als vroedvrouw, maken mozaïek en zijn gladiatrix. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, vaardigheden getoond en er is een hospitaal en eethuis.

In de Romeinse tijd van Archeon beleven de bezoekers het Romeinse straatleven met straattheater en kraampjes. Zij kunnen legionair worden en meedoen met exerceren in het Romeinse legioen. Of genieten van een Romeinse massage in het badhuis. Ook kunnen zij Romeinse helmen passen en zich hullen in Romeinse kledij. En een kijkje nemen bij de Zwammerdam Restauratiewerf, waar de Zwammerdamschepen worden gerestaureerd.

Gladiatorenshow

Dagelijks zit iedereen klaar in de arena voor de gladiatorenshow. Een spectaculaire show waarin de gladiatoren strijden voor hun vrijheid. Hierbij laten ze de verschillende verdedigings- en vechttechnieken zien.