Tim en Tom Coronel halen kantje boord finish: ‘Nog 24 liter benzine over’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Met nog slechts 24 van de 408 liter benzine over, hebben Tim en Tom Coronel zondag de finish bereikt van de zevende etappe van de Dakar Rally. De dag na de rustdag eindigde de tweeling op plek 25 en stegen de broers van de 30ste naar de 27ste plaats in het algemeen klassement.

Met name in het begin van de 453 kilometer lange etappe was het brandstofverbruik hoog. 'Het was heel zwaar zand', vertelt Tom vanuit het bivak in Sakaka (Saoedi-Arabië). 'Het had een beetje geregend, waardoor modderig en glad was. Dat was echt ploeteren, maar we zijn er goed doorheen gekomen. Op dat eerste stuk konden we al een heel aantal andere auto's voorbij, maar over het verbruik maakte ik me wel een beetje zorgen. Het was op de limiet.'

Meteen bij aankomst stuurde Tim de auto dan ook naar de benzinepomp. In het marathonbivak is assistentie zondagavond en -nacht niet toegestaan. Eén keer tijdens de Dakar Rally mogen de monteurs niet sleutelen aan de wagens. Dat betekent dat Tim en Tom zelf het onderhoud moeten uitvoeren.

180 kilometer per uur

'Het was een mooie etappe om te rijden, met zand en duinen in het begin, en stenen in het laatste stuk', blikt Tim terug. 'Als we het ergens een beetje hebben laten liggen was op topsnelheid op de lange rechte stukken, maar daar kunnen wij nu eenmaal geen 180 kilometer per uur halen.'

De Dakar Rally gaat maandag verder met de achtste etappe. Vanuit Sakaka wordt 709 kilometer afgelegd, waarvan 375 in wedstrijdverband, richting Neom.

Studio Alphen volgt Tim en Tom Coronel ook dit jaar op de voet. Dagelijks is op onze website een etappeverslag te lezen, inclusief reacties en foto's vanuit Saoedi-Arabië. Vanaf maandag 11 januari zendt Studio Alphen op televisie een samenvatting van de eerste Dakar-week van Tim en Tom uit. Klik hier om de uitzending via YouTube te bekijken. Beelden van de tweede week zijn vanaf 18 januari op televisie te zien.