Tim en Tom Coronel naar ‘op lijf geschreven’ Dakar Rally met wagen die meer Dakar-proof is

ALPHEN AAN DEN RIJN - The Beast, de auto waar Tim en Tom Coronel in januari - net als vorig jaar - de Dakar Rally mee gaan rijden, is beter op de zware autosportrally ingericht dan bij de vorige editie. Toen maakte de speciaal voor de Coronel-tweeling ontwikkelende Jefferies Buggy met 6.2 Chevrolet-motor zijn debuut in Le Dakar. Met de nodige kinderziektes als gevolg.

'Vooral de problemen met de warmtehuishouding moesten we zien op te lossen. Het rijden ging best goed, maar we moesten ook veel stoppen om de koeling onder controle te krijgen. Vandaar dat we delen van de auto verwijderden om koeling te creëren', legt Tim uit. De basis van de buggy is niet veranderd. Het chassis, de kooi en motorblok zijn hetzelfde gebleven.

'Om de koeling aan te pakken zijn de leidingen die te dicht bij motor en uitlaat lagen, verlegd. Een nieuw uitlaatsysteem is aangebracht en het bodywerk is ditmaal van kevlar gebouwd, wat de wagen 200 kilogram lichter maakt. De motor heeft iets meer vermogen (412pk met restrictor) en heeft een krachtiger koppel (620Nm) onderin gekregen', vertelt Tom.

'Dakar 2019 op het lijf van de Coronelletjes geschreven'

De Dakar Rally wordt volledig in Peru gereden, met start (6 januari) en finish (17 januari) in de hoofdstad Lima. In tien etappes wordt 5000 kilometer verreden, waarvan 3000 in wedstrijdverband. Zeventig procent van de koers is door het zand en dat is in het voordeel van Tim en Tom. Voor Tim Coronel, die recent van Zwammerdam naar Alphen aan den Rijn is verhuisd, wordt het zijn elfde Dakar-deelname (nummer twaalf werd vanwege terrorismedreiging op het laatste moment afgelast). Acht keer finishte hij, voor de derde keer deelt Tim de cockpit met Tom.

Tim Coronel verheugt zich met name op de duinen, die hij vaak als speeltuin beschouwt. 'Duinen? Dat zijn daar geen duinen meer, het zijn bergen waar duinen op liggen. Giga gewoon. Ik hou daar van, ik ben er gek op. Hoe meer zand hoe beter. Ik ben daar blij mee, want zand dat is Dakar', zeggen Tim en Tom, die afwisselend achter het stuur zullen zitten. Het project 'The Beast' duurt tenminste drie jaar, dus ook in 2020 zal Coronel aan de start van Le Dakar verschijnen.

The Beast is getest in Spanje, op een rallybaan in de nabijheid van Barcelona. 'Nul problemen gehad en veel met veren en schokdempers geëxperimenteerd. Het gevoel met de auto was goed. Het begon echt weer te kriebelen', besluit Tom Coronel. Op 23 november wordt de woestijnauto van Tim en Tom Coronel ingescheept vanuit Le Havre (Frankrijk) naar Zuid-Amerika toe. Tim Coronel won drie keer het solo-klassement van de Dakar Rally. De 36ste plek (2011) in het eindklassement tussen de duo's, nota bene als individu, was zijn beste Dakar-klassering ooit.

Bekijk ook: Dakar-helden Tim en Tom Coronel onthaald op Schiphol

De vernieuwde buggy van de broers Coronel (foto: Maxxis Dakar Team)