Trauma verloren Champions League-finale komt weer boven bij oud-AZC’ers

ALPHEN AAN DEN RIJN - AZC is terug op de plek waar het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis ontaarde in een vreselijk trauma. In 1983 speelde AZC de Champions League-finale tegen Pro Recco. 34 jaar later zijn de Alphenaren terug in datzelfde zwembad in Genua (Italië). AZC komt dit seizoen voor het eerst sinds 2005 weer uit op het hoogste Europese niveau. Alsof het zo moet zijn, heeft de Europese waterpolobond bepaald dat Recco - AZC de eerste wedstrijd wordt.

Reconstructie

Als nummer twee in de poule plaatste AZC zich in 1983 voor de halve finales. Onder meer het sterke Jug uit Dubrovnik (Kroatië) werd in de groepsfase knap op een gelijkspel gehouden. Nog meer opzien baarde AZC door de torenhoge titelkandidaat te verslaan in de halve eindstrijd. In Berlijn verloor AZC nog met 11-9 van Spandau '04, maar de return in Nederland wonnen de Alphenaren met 8-5.

Pro Recco werd de tegenstander in de finale. 'Recco was echt geen heel goede ploeg', herinnert toenmalig AZC-speler Ewoud van Winsen zich. Met 10-8 won AZC de heenwedstrijd. Vlak voor tijd bracht Van Winsen de marge naar twee doelpunten verschil. 'We hadden met vijf of zes doelpunten verschil moeten winnen. Eigenlijk hebben we daar de Europa Cup-finale verloren.'

Oud-ploeggenoot Remco Pielstroom erkent dat. 'Als je ooit van een Italiaanse ploeg wil winnen, moet je thuis het verschil maken. Ben je eenmaal in Italië, wordt het altijd lastiger en dat hebben we ook gemerkt...' Een heksenketel was het, een kakofonie van geluid, vuurwerk in het overdekte bad en militairen langs de badrand om de AZC'ers te beschermen tegen voorwerpen die vanuit het publiek naar hen werden gegooid.

Beslissende blunder

 

Het staat 7-5 voor Recco, virtueel verlenging. 'Vanaf rechts wordt geschoten, maar de bal stuitert via het water over. Zonder dat onze doelman hem raakt, gaat de bal over. Dus is het keeperbal', beschrijft Pielstroom. 'De scheidsrechter geeft ook een keeperbal en wij gaan in de tegenaanval. Maar opeens geeft de Italiaanse grensrechter aan: cornerbal. De scheidsrechter neemt dat over', vult Van Winsen aan.

AZC had een overtalsituatie en leek dé kans te krijgen om zichzelf naar de titel te schieten. Pielstroom: 'Wij waren over de middenlijn heen en opeens waren twee Italiaanse spelers toevallig blijven liggen. Die ene Italiaan neemt de corner, passt de bal naar Marco Galli - die alleen voor de keeper ligt - en schiet in twee instanties raak.'

'Als de scheidsrechter iets corrigeert, is het een regel dat de arbiter de bal terugneemt en de spelers de gelegenheid geeft om terug te keren in hun oorspronkelijke positie', legt Van Winsen uit. 'Het spel had stilgelegd moeten worden, wachten tot iedereen terug was en dan de corner - die het niet was, maar dat kan gebeuren - laten nemen.'

Bestolen

Minutenlang lag het spel vervolgens stil. Een woeste AZC-doelman, Ruud Misdorp, kreeg rood nadat hij de scheidsrechters had belaagd. In de resterende acht seconden wist AZC niet meer te scoren en de finale was verloren. In AZC's ogen 'stal' Pro Recco de Europa Cup. 'Ik heb natuurlijk geen bewijs, maar ik weet bijna zeker dat de scheidsrechters een attentie hebben gekregen van de sponsor van Pro Recco', aldus Pielstroom.

Als Pielstroom en Van Winsen voor het eerst de beelden terugzien, komen de gevoelens van destijds weer bovendrijven. 'Dit roept toch wel bepaalde emoties op. Verdomme, hadden we daar maar gewonnen', zegt Pielstroom. Van Winsen: 'Ongelooflijk.. dat een Italiaanse grensrechter zo'n invloed kan hebben en dat de scheidsrechter daar in mee gaat. Dat is lachwekkend.'

'Ik weet dat zij zich genaaid voelden', vertelt Alberto Alberani, de doelman van Recco destijds. 'Na het eerste duel hadden wij het gevoel dat we benadeeld waren. Ik vind niet dat AZC is bestolen, wij waren de terechte winnaar.' In de Italiaanse kustplaats was het groot feest na het behalen van de titel. 'Het publiek staat op de banken. Pro Recco is voor de tweede keer in zijn bestaan kampioen van Europa', schreeuwt de Italiaanse tv-commentator, vertaalt Ellen Beij voor Studio Alphen.

Champions League 2017 - 2018

AZC speelt tussen oktober 2017 en 2018 veertien poulewedstrijden in de Champions League: zeven maal thuis en zeven keer uit. De top-4 uit de poule plaatst zich voor de Final 8, oftewel de kwartfinales. AZC eindigt normaal gesproken niet bij de bovenste vier.

De eerste wedstrijd is vanavond (woensdag). Recco tegen AZC begint om 20.30 uur.