Trekkertrek en touwtrekken afgelast na aanscherpen coronamaatregelen

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Ze waren net drie weken bezig om binnen mum van tijd de Trekkertrek Familiedag uit de grond te stampen. Maar alle plannen kunnen de prullenbak weer in. De organisatie heeft zaterdag besloten om het festijn begin augustus af te gelasten. 'We hadden dit een week geleden echt niet zien aankomen.'

De coronabesmettingen in Nederland lopen in een razend tempo op. Alleen al tussen vrijdag 10.00 en zaterdag 10.000 uur registreerde het RIVM meer dan 10.000 positieve tests. Reden voor het demissionaire kabinet om vrijdagavond op een persconferentie bekend te maken dat evenementen en festivals worden verboden tot in ieder geval zaterdag 14 augustus.

Tenminste, als bezoekers geen vaste zitplaats hebben maar door elkaar lopen op het evenemententerrein. 'Het is onmogelijk Trekkertrek te organiseren op deze manier', stelt voorzitter Hans van Leeuwen vast in het radioprogramma Actually Saturday op Studio Alphen. En iedereen laten zitten op de tribune langs de wedstrijdbaan? Dat ziet de organisatie niet zitten.

'Iedereen moet anderhalve meter afstand houden en dan heb je zo veel ruimte nodig om iedereen te ontvangen. Dat kan gewoon niet', meent Van Leeuwen. De Trekkertrek Familiedag is jaarlijks goed voor zo'n 15.000 bezoekers. Ook het traditionele touwtrekken op de woensdag voor het Koudekerkse festijn gaat niet door.

Bloemetje voor Hans

'We zijn zwaar teleurgesteld, dit is best wel heftig. Ik zit ook in een enorme dip', zegt de normaal altijd vrolijke spreekstalmeester. 'Je wordt er heel erg moe van. Alles hebben we rondgemaakt in de afgelopen weken, van de bouwmaterialen tot de artiesten en inschrijving.'

Ook alle sponsors zegden hun medewerking toe, ondanks dat de reclame-uitingen vanwege de korte voorbereidingstijd beperkter zouden zijn dan anders. En ook de honderden vrijwilligers beloofden aanwezig te zijn. 'Je zou er bijna emotioneel van worden', zegt Van Leeuwen daarover.

Zaterdagochtend krijgt hij bezoek van een van hen. 'Ik kreeg een bos bloemen. Deze medewerker had het met ons te doen.' Met de wijsheid van nu, had Van Leeuwen liever gehad dat het sein nooit op groen was gezet door de politiek. 'Alle scenario's waren beter geweest dan dit.'

Hieronder is het radio-interview met Hans van Leeuwen te beluisteren. Actually Saturday wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.