Tristan schoot gericht op mensen

Tristan van der Vlis heeft zaterdagmiddag in winkelcentrum Ridderhof gericht op een aantal mensen geschoten. Dat blijkt uit beelden van bewakingscamera's, zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy in het televisie-programma Pauw & Witteman.

Of de Alphenaar voor aanvang van het schietindident al wist welke personen hij wilde doden onderzoekt justitie nog.

Volgens Nooy liep Tristan (24) op een rustige manier door het winkelcentrum, terwijl hij meer dan honderd kogels afvuurde. 'Hij was niet in paniek en leek te weten wat hij deed', aldus Nooy. Van der Vlis schoot op opvallende mensen. Bauke Witte trok bijvoorbeeld zijn aandacht. Hij probeerde uit alle macht te ontkomen aan de schutter, maar Tristan achtervolgde hem. De docent van basisschool De Wereldwijzer werd door vier kogels geraakt maar overleefde het drama. Dat gold niet voor Square Mode-eigenaresse Margriet ter Haar. Zij liep naar Tristan toe om hem te stoppen maar moest dat met de dood bekopen.

De hoofdofficier is er geen voorstander van de beelden ooit publiekelijk te maken. Of de nabestaanden de beelden wel te zien krijgen is nog onduidelijk. Afgelopen zaterdag schoot Tristan van der Vlis zes Alphenaren dood. Daarna pleegde hij bij supermarkt Albert Heijn zelfmoord. Vijftien mensen raakten gewond.