Trots op Dion Beukeboom: ‘Je kunt niet altijd zes gooien in het leven’

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Met hard werken kun je een hoop bereiken. Maar je kunt niet altijd zes gooien in het leven', zei Richard Vlasman na afloop van poging van Dion Beukeboom om het werelduurrecord te verbreken. Zijn bedrijf, Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken, heeft het project gefinancierd. Samen met Hans de Bruin van GekvanFietsen.nl. De Bruins fietsenzaak bouwde de fiets. 'Natuurlijk hadden we op meer gehoopt, maar Dion kan trots zijn op deze prestatie. Voor ons is hij in ieder geval een held.'

In bistrobar 't Leeuwtje in Noorden keken Vlasmen en De Bruin, samen met vrienden en andere betrokkenen, naar de race. De twee hoofdsponsoren waren niet naar Mexico afgereisd voor de recordpoging, zoals familieleden van Beukeboom wel deden. Ook Thomas Dekker was naar de andere kant van de Atlantische Oceaan gevogen. Hij was de laatste Nederlander die het werelduurrecord aanviel.

Tegenslag

Vanwege slechte weersomstandigheden kwam Beukeboom niet in de buurt van het record. Een hoge luchtdruk zorgde voor meer weerstand en dus langzamere rondetijden. Toch probeerde de drievoudig medaillewinnaar op Europese kampioenschappen baanwielrennen de benodigde rondetijden te rijden. Daardoor blies hij zichzelf op.

Uiteindelijk kwam Beukeboom tot 52 kilometer en 757 meter. Goed voor de vijfde afstand ooit en een Nederlands record. Maar anderzijds ook ruim anderhalve kilometer minder dan het wereldrecord.

Lees ook: 'Slecht weer en fysieke problemen nekten Dion Beukeboom bij wereldrecordpoging'