Twee spelers Alphense Boys gaan profdroom najagen bij FC Emmen en ADO Den Haag

ALPHEN AAN DEN RIJN - Yassine Bouchnafa en Julian Markvoort verruilen het onder 21 jaar-team van Alphense Boys volgend seizoen voor de beloftenelftallen van respectievelijk FC Emmen en ADO Den Haag. Voor beide aanvallers is het de laatst te nemen horde richting een profcarrière.

Spits Bouchnafa is goed voor vier doelpunten dit korte - en inmiddels beëindigde - voetbalseizoen. Buitenspeler Markvoort heeft het net drie keer gevonden. Samen zijn ze goed voor zeven van de elf doelpunten die Alphense Boys O21, louter tegen profclubs, gemaakt heeft in de competitie.

Alphense Boys O21 speelt als enige Nederlandse amateurvereniging in Divisie 2 van de onder 21-competitie. Op het op één na hoogste niveau treft Alphense Boys enkel profclubs, waaronder FC Emmen. Met nog slechts een paar wedstrijden - die vanwege corona nooit gespeeld zullen worden - te gaan, staat Alphense Boys verrassend tweede achter Vitesse. Dat is nota bene op een promotieplek. Divisie 1, met onder meer Feyenoord en ADO Den Haag, is de hoogste afdeling en vormt de springplank richting de Keuken Kampioen Divisie.

Met name de pas 18-jarige Bouchnafa is als eerstejaars A-junior een revelatie tussen de oudere jongeren. Naar eigen zeggen tonen ook ADO Den Haag, NEC en Almere City belangstelling. De keuze valt op de Drentse club, met name omdat hij daar in de spitspositie mag spelen. ADO zou de aanvaller willen inzetten als rechts- of linksbuiten.

'Doorstromen naar eerste elftal'

'Als ik mijn best doe, kan ik doorstromen naar het eerste elftal', is het perspectief dat Bouchnafa is geboden door FC Emmen. 'Net zoals een aantal andere jongens waar ik tegen gespeeld heb met Alphense Boys zijn doorgeschoven bij Emmen', verklaart Bouchnafa in het radioprogramma Studio Quarantaine op Studio Alphen.

Bouchnafa en Markvoort spelen volgend seizoen allebei op amateurbasis voor hun nieuwe club, in de hoop een profcontract af te dwingen. De 19-jarige Markvoort wordt ploeggenoot van Nick Broekhuizen en Nino Noordanus, twee oud-Alphense Boys-spelers die op dit moment in ADO Den Haag O21 uitkomen op amateurbasis en dat volgend seizoen opnieuw doen.

'Enorm trots'

'Het is een prachtige stap. Alle jongens die bij mij spelen hebben nog steeds de droom om profvoetballer te worden', reageert Eli Wattimury, de trainer van Bouchnafa en Markvoort bij Alphense Boys O21, op het nieuws. 'Als je gehaald wordt voor een O21-team, wordt je niet voor de breedte gehaald maar echt omdat ze wat in je zien.'

Volgens Wattimury hebben dertien verschillende profclubs interesse getoond in spelers uit zijn team na het boven verwachting goed verlopen seizoen(tje). 'Dat er zoveel belangstelling is, daar ben ik enorm trots op.' Maar de trainer spreekt van een aderlating. 'Ik ben een trainer die graag wil opleiden. En als spelers een stap dichterbij hun droom kunnen komen, juich ik dat toe. Alphense Boys is trots.'

Real Madrid

Wat Bouchnafa's voetbaldroom is? Uitkomen voor Real Madrid. Maar, stap voor stap. 'Ik ga mezelf eerst bewijzen bij FC Emmen, doorstromen naar het eerste elftal en dan verder kijken', zegt de goaltjesdief.

Vanuit Alphense Boys-perspectief is het jammer dat twee parels uit de jeugdopleiding, mede vanwege corona dit seizoen, uiteindelijk geen minuut in het vlaggenschip hebben gespeeld. 'Als ik dit seizoen voor het eerste elftal had kunnen spelen, had ik dat graag gedaan. Maar nu is dit voor volgend seizoen op mijn pad gekomen.'

Tenminste vijf ploeggenoten van Bouchnafa en Markvoort gaan wel uitkomen voor het eerste elftal van Alphense Boys. Taner Bayram, Georni Elvillia, Frank van der Hoorn, Khalid Kada en Ethienne Ortela stromen door naar de A-selectie volgend seizoen.

Hieronder is het radio-interview met Yassine Bouchnafa te beluisteren. Studio Quarantaine wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.