Gepubliceerd op 10 Oktober 2019 om 20.22 uur

Provincie over afsluiten hefbrug in Boskoop: risico dat constructie bezwijkt

BOSKOOP - Omdat er geen maatregelen zijn getroffen om de hefbrug in Boskoop te versterken toen begin de jaren negentig de voetpaden langs de oeververbinding zijn gehangen, kan de constructieve veiligheid van de hefbrug op dit moment niet te waarborgen. Er is een risico dat de constructie bezwijkt.

Dat zei provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) donderdagavond tijdens een ingelaste persconferentie in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. 'Je kunt constateren dat de situatie in Boskoop onveilig is geweest', erkende Vermeulen.

De verstevigingsmaatregelen zijn begin deze eeuw wel genomen bij de hefbrug in Waddinxveen, waardoor die constructie wel veilig is. Een onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen hoe het kon gebeuren dat de maatregelen destijds niet getroffen zijn in Boskoop.

Duur afsluiting onbekend

Donderdag aan het einde van de middag hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen besloten om de hefbrug per direct af te sluiten voor al het weg- en scheepvaartverkeer. De fout is ontdekt tijdens een second opinion-onderzoek naar roestvorming van de hefbrug.

De brug mag niet langer bediend en belast worden, omdat niet uit te sluiten valt dat het brugdek neerstort. Er gaat vanaf vrijdag een pontje varen voor fietsers en voetgangers. Het is nog niet bekend hoe lang de stremming gaat duren, maar een termijn van weken of maanden wordt niet uitgesloten.

advertentie
 
advertentie