Uitgaanstips van de week: evenementen in het teken van 4 en 5 mei

Foto: Bevrijdingsfestival Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Deze keer staan de uitgaanstips van de week vooral in het teken van 4 en 5 mei. Kristien van den Oever van cultuurplatform Khabbaz vertelt iedere woensdag in De Ochtendshow wat er tijdens het weekend te doen is in gemeente Alphen aan den Rijn. Ook deze week staan er weer een aantal evenementen op het programma. 

Zo speelt Productiehuis Alphen op donderdag 2 mei in Parkvilla de voorstelling Roos. Het stuk gaat over een rouwende Oekraïens-joodse vrouw. Ze vertelt haar levensverhaal dat zich voor een groot deel afspeelt in de twintigste eeuw. Het gaat over een aantal aangrijpende gebeurtenissen die de vorige eeuw hebben gekleurd, maar is ook actueel door hedendaagse gebeurtenissen.

Na dodenherdenking

In de Adventskerk is zaterdag 4 mei na de dodenherdenking vanaf 20.45 uur een herdenkingsconcert. Het Alphens Kamerkoor Cantabile voert samen met een sopraansoliste, Merel van Geest en zeven instrumentalisten onder leiding van Simon Stelling een requiem uit. De componist John Rutter heeft dit ter nagedachtenis aan zijn overleden vader gecomponeerd. Het biedt troost en hoop, een mooi ingetogen concert die past bij deze dag.

Daarnaast is op 4 mei de Theater na de Dam-voorstelling 'Wat we niet willen zien' in Theater Castellum. Acht jonge Alphense spelers verdiepen zich in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Via het verleden kijkt de groep spelers ook naar de toekomst. Tijdens de voorstelling wandelt het publiek een route door Castellum. Het stuk is gemaakt door de Alphense theatermaakster Irene Cournil.

Bevrijdingsfestival

Op zondag 5 mei wordt de vrijheid gevierd met het Alphense Bevrijdingsfestival. Dit jaar is er een langer programma en meerdere podia. Het hoofdpodium is traditiegetrouw op het Rijnplein. Tijdens deze editie wordt ook iets nieuws geïntroduceerd, want voor het eerst is er een kleiner, intiemer podium op de vlonder aan de Aarkade.

Op het hoofdpodium treden zowel landelijk bekende acts als Alphense talenten op. Vanaf 14.00 uur start de Wild Romance, opgevolgd door de Alphense hiphopband De Grote, zangeres Daya Hendrix en de vrolijke folk van Pater Moeskroen. Om 19.20 uur wordt het bevrijdingsfestival officieel geopend door burgemeester Liesbeth Spies. Daarna zullen vanaf 19.30 uur Waylon en BENR optreden. DJ Ruben van der Meer sluit de avond af. Tussendoor zorgen Alphense DJ’s voor een lekkere beat.

Nieuw cultuurpodium met lokale artiesten

Op het cultuurpodium aan de Aarkade trapt het klassieke Alphense duo Josje Goudswaard (piano) en Camilla van der Kooij (viool) de middag om 13.00 uur af met hun optreden Tales in Music. Vervolgens is het de beurt aan spoken word artiest Kelly Verdonk, de Koudekerkse Ierse folkband Doggy Dike en de dansgroep I’m in Motion.

Om 14.00 uur is er een schrijfworkshop door Kelly Verdonk in de bibliotheek. Ook zijn er gedurende de middag live schildersessies en een performance van Jasper Bos en Ann van Wingerden.

Tijdens het tweede deel van de middag zullen vanaf 15.00 uur de Alphen on Fire-schoolbandjes de vlonder betreden. Vijf bands met een repertoire van pop en indie, van de jaren 80 tot de zero’s en 10’s, van covers van Evanescence tot eigen nummers en stevige rock. In volgorde: Unknown, Silver Lining, Omega, Winter to Fall, Blacklight.

Activiteiten voor jeugd in meivakantie

In de meivakantie is er ook genoeg te doen voor kinderen. In bibliotheek Hazerswoude-Rijndijk vindt een workshop 3D-straattekenen. Daarnaast kun je in bibliotheek Alphen Centrum terecht voor workshops vensterverzen, Chinese papierknipkunst en kinderen van 10 tot en met 14 jaar kunnen een eigen technische Lego robot bouwen.

Via de jongerenraad-voor-cultuur kun je workshops volgen in Parkvilla, zoals een eigen logo maken en een dansworkshop volgen. Je kunt je aanmelden via de Instagram van de jongerenraad. Voor meer tips over culturele activiteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn kun je terecht op de website van KHABBAZ.

Lees ook: Uitgaanstips van de week: festival Parkkunst tijdens Koningsdag en beelden in Boskoop