Onderzoek gevaarlijke splitsing N209 in Benthuizen: ‘Rotonde als beste optie uit de bus’

Foto: Google Street View

BENTHUIZEN – De gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland gaan een vervolgonderzoek doen naar een rotonde op de splitsing tussen de N209 en de Heerewegh in Benthuizen. Een rotonde zou volgens de gemeente de veiligheid kunnen verbeteren.

Woensdag 6 december werden de uitkomsten van een onderzoek naar de splitsing in Benthuizen gepubliceerd. ‘Er is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden en noodzaak om dit kruispunt veiliger te maken’, meldt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

‘Daarbij komt een rotonde als beste optie uit de bus’, vertelt de woordvoerder. ‘Hoe deze er precies uit zou moeten zien en wat dat kost, wordt samen met de gemeente Alphen aan den Rijn onderzocht in het eerste kwartaal van 2024. Er is nog geen geld gereserveerd voor het realiseren van een maatregel zoals een rotonde, dus ook daarvoor is tijd nodig.’

Verschillende oplossingen onderzocht

In 2023 hebben de gemeente en provincie een eerste onderzoek ingesteld naar de huidige situatie van de splitsing. Daarbij zijn het gebruik en de verkeerskundige knelpunten van de N209 ter hoogte van Benthuizen in kaart gebracht.

Het ingenieursbureau Movares heeft dat onderzoek in een rapport samengevat. In het rapport zijn drie varianten onderzocht: een voorrangskruispunt, een verkeersregelinstallatie en een rotonde.

De gemeente en provincie zijn daardoor van mening dat de aanleg van een rotonde op de N209-Heerenwegh het meeste bijdraagt aan de veiligheid. Verder helpt ook het samenvoegen of verplaatsen van inritten aan de N209 bij het veiliger maken van het traject.

Op korte termijn kleinschalige maatregelen

In het rapport zijn aanbevelingen gedaan om alvast kleinschalige maatregelen door te voeren die bij kunnen dragen aan de verkeersveiligheid. Het gaat om maatregelen zoals het aanbrengen van extra lijnen, borden en markering. ‘Op korte termijn worden wel alvast enkele meer kleinschalige maatregelen uitgevoerd, zoals een snelheidsverlaging’, aldus de woordvoerder van de provincie.

Een nader onderzoek moet uitwijzen hoe een rotonde het beste ingepast kan worden. Daarbij wordt ook gekeken naar de belangen van omwonenden en bedrijven en hoe er moet worden omgegaan met erfaansluitingen.