Uitkomst enquête: tientallen Alphense bedrijven vrezen faillissement

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een kwart van de bedrijven uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop dat heeft meegedaan aan een enquête van EDBA (Economic Development Board Alphen aan den Rijn) zegt te vrezen voor 1 juni failliet te gaan. Zo'n tachtig bedrijven zijn bang voor een faillissement.

Ongeveer 10 procent van alle bedrijven, inclusief zzp'ers, heeft de vragenlijst ingevuld. 'De conclusie is dat de huidige situatie grote impact heeft op de financiële buffers van ondernemingen', stelt EDBA-directeur Joost Berkhout. De hoeveelheid liquide middelen van een bedrijf en het voldoende aanspraak kunnen maken op landelijke en lokale regelingen zijn belangrijke overlevingsmiddelen voor de zeer korte termijn.

Ondernemers zitten met meer kosten dan het betalen van salarissen, die voor een groot gedeelte overgenomen kunnen worden door de overheid. Geprobeerd wordt om financiële afspraken te maken met verhuurders en banken om te overleven.

Bezuinigingen

'Ik hoop dat ondernemers zo snel mogelijk weer open kunnen gaan, op welke manier dan ook, om te ondernemen. Want het beeld zal verder verslechteren als de restricties na 1 juni niet anders worden', voorspelt Berkhout. Bedrijven geven aan te moeten bezuinigen als de coronamaatregelen ook na 1 juni grote gevolgen heeft voor de omzet.