Vakbeurzen Plantarium en GROEN-Direkt gaan officieel samen

HAZERSWOUDE-DORP - De vakbeurzen van Plantarium en GROEN-Direkt gaan officieel samen. Er komt vanaf de editie op 24 en 25 augustus 2022 één evenement voor de Europese tuinplanten retail. Eerder werkten beide beurzen al nauwer samen. Zo vinden ze sinds 2019 al onder één dak plaats en niet meer op twee verschillende locaties.

Gesprekken over het samengaan van de twee beurzen zijn een gevolg van de coronapandemie. Zo moesten de deuren van Plantarium de afgelopen twee jaar noodgedwongen gesloten blijven en wordt de verhouding tussen de digitale en fysieke afzet bij GROEN-Direkt beïnvloed door de pandemie.

Na gesprekken met verschillende marktpartijen is duidelijk geworden dat er in de sector behoefte is aan één compleet evenement met een internationale uitstraling, waarbij op meer dan eens in het jaar ruimte is om nieuwigheden te presenteren en elkaar fysiek te ontmoeten. 

De gepresenteerde plannen zijn unaniem, door zowel de aandeelhouders van GROEN-Direkt BV als het bestuur van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het Plantarium, goedgekeurd. 

Verbeteren boomkwekerijsector

Dat beide vakbeurzen veel waarde hechten aan het verbeteren en mooier maken van de boomkwekerijsector wordt duidelijk door deze beslissing. ‘Tijdens de verschillende gesprekken groeide gaandeweg het vertrouwen en het besef dat we samen zoveel meer kunnen betekenen voor de sector’, aldus Jan de Vries, eigenaar van onder meer boomkwekerij Boot&Dart en voorzitter van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij. ‘Met alle plannen die we hebben en de organisatie die we gaan bouwen, hebben we er alle vertrouwen in dat we komende jaren een serie hoogwaardige evenementen neer kunnen zetten.’

Naast de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij is ook GROEN-Direkt tevreden over deze eigenlijk niet voor mogelijk gehouden beslissing. ‘Op deze nieuwe beurs kunnen we veel standruimte voor kwekers, hun toeleveranciers, aanbieders van uitgangsmateriaal, maar ook voor leveranciers van hardware voor de tuinbranche creëren’, voegt directeur van GROEN-Direkt, Taaf Rosbergen toe. ‘Naast het beursgedeelte blijft natuurlijk ook gewoon het bekende karren en lagen deel bestaan, waar kwekers hun assortiment aanbieden en waar er direct zaken kan worden gedaan. Dit zal nog steeds alleen georganiseerd worden onder de vlag van GROEN-Direkt; hier zijn wij immers groot mee geworden.’

‘Handel, inspiratie en kennisoverdracht’

De nieuwe beurs zal verdergaan onder de naam Plantarium|GROEN-Direkt, waarvan op dinsdagavond 23 augustus de officiële opening zal plaatsvinden. Op woensdag 24 augustus en donderdag 25 augustus zal de beurs de gehele dag geopend zijn. ‘De GROEN-Direkt hal op het International Trade Centre in Hazerswoude-Dorp en Boskoop zal dan de plek zijn van handel, inspiratie en kennisoverdracht’, aldus de directeur van GROEN-Direkt.