Van den Ham verstuurt 13.000 brieven over zero-emissiezone

In het rode gebied mogen vanaf 2026 alleen 'groene' bestel- en vrachtwagens rijden Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bedrijven, verenigingen, scholengemeenschappen en andere belanghebbenden ontvangen deze week een brief van de gemeente met actuele informatie over de zero-emissiezone. In een groot deel van Alphen stad mogen per 1 juli 2026 alleen nog groene bestel- en vrachtwagens rijden. 

Op 16 juni 2022 besloot de gemeenteraad om te starten met de voorbereidingen voor de zero-emissiezone. De zone omvat het centrum en een groot deel van de omliggende wijken. Alleen de woonwijk Oudshoorn, ten westen van de Eisenhowerlaan, en de industrieterreinen worden buiten beschouwing gelaten. (zie kaartje) 

Alleen elektrische bestel- en vrachtauto's

In een emissievrije zone mogen geen wagens komen die CO2 uitstoten, dus alleen elektrische auto's, geen diesel- en benzinevoertuigen. De regels in de zone gelden voor bestel- en vrachtauto's, niet voor particuliere voertuigen. Het gaat specifiek om goederenvervoer, niet om personenvervoer. 

Alphen is niet de enige gemeente die een emissievrije zone krijgt, in totaal dertig gemeentes doen mee met het project. Er komt een landelijk loket waar ondernemers ontheffingen kunnen aanvragen. Dat kan ook gaan om tijdelijke ontheffingen, voor marktkraamhouders bijvoorbeeld of eigenaren van kermisattracties. 

Een logistiek makelaar gaat ondernemers met een voertuig in het zonegebied die daar behoefte aan hebben ondersteunen. Via de brief worden ondernemers en belanghebbenden in de gemeente gelijktijdig geïnformeerd over de stand van zaken.