Van stoelverwarming tot serie kijken in de bus: Qbuzz pakt flink uit

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – Qbuzz heeft de plannen gepubliceerd voor de overname van het openbaar vervoer in Alphen aan den Rijn. De vervoersmaatschappij neemt vanaf december 2024 het OV in Alphen over van Arriva.

De bussen van Qbuzz zijn uitstootvrij. De elektrische bussen zijn belangrijk voor de provincie Zuid-Holland om de klimaatdoelen te halen. De toekomstige vervoersmaatschappij van Alphen aan den Rijn wil daarnaast ook de toegankelijkheid verbeteren voor reizigers met een beperking.

Meer ruimte om te werken

De langere bussen, zoals snelBuzz en R-Net, hebben stoelen met individuele stoelverwarming, extra beenruimte en een breed gangpad. Er is meer ruimte voor laptops, de hoofdsteunen hebben mobiele telefoonhouders met inductieladers en USB-aansluitingen. 'Door de wifi-verbinding kunnen reizigers in de bus werken, studeren en ontspannen met films of muziek', aldus Qbuzz.

De streekBuzz en stadsBuzz bevatten vloerverwarming, een luchtzuiveringssysteem en verbeterde stoelen. Daarnaast bieden deze bussen meer ruimte voor rollators, buggy’s, steps, vouwfietsen of zwaardere koffers. In de streekbus-variant zijn er ook stopcontacten om elektrische vouwfietsen op te laden.

Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en slechtzienden

De vervoersmaatschappij heeft ook gedacht aan mogelijkheden om de toegankelijkheid te verbeteren. De voertuigen van Qbuzz zijn allemaal uitgerust met een gelijkvloerse in- en uitstap. In de bus is er een plek ingeruimd voor vijf mindervalide plaatsen die zonder opstap te bereiken zijn. Tevens is er een elektrische rolstoelplank en directe spraakverbinding met de chauffeur vanaf de rolstoelplek.

Op stopknoppen en opstapjes zijn gele kleurcontrasten voor slechtzienden. De blinde reizigers zijn ook niet vergeten, voor hen is er braille op de stopknoppen. De bussen zijn voorzien van een ringleiding. Daardoor zijn de reisinformatie en haltes die worden omgeroepen beter te horen in de bus. De reisinformatie is ook buiten de bus te horen. Door een geluidssysteem horen reizigers de elektrische bussen aankomen.

Lees ook: Qbuzz wint openbaar vervoer aanbesteding in de regio