Van toonaangevende wedstrijd naar familiefeest: blije gezichten bij 20 van Alphen

Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wereldtoppers zijn er niet meer bij, zoals in het verleden Haile Gebrselassie, Lornah Kiglagat, Gerard Nijboer en Abdi Nageeye. Daar heeft de 20 van Alphen het geld gewoonweg niet voor. Meer dan ooit moet het jaarlijkse hardloopfestijn, dat zondag voor het eerst in drie jaar tijd weer werd gehouden, een echt Alphens familiefeestje zijn.

Onbedoeld vormen drie generaties daar de belichaming van. Grootvader Gerard, dochter Nienke en kleinzoon Abel gaan gezamenlijk van start aan de vijf kilometer. 'Fantastisch, al die generaties door elkaar heen', merkt een trotse oma op, terwijl ze glimlachend toekijkt met kleindochter Lotje.

Het 'wedstrijdje' tussen de drie wordt door Abel gewonnen, waarna zijn moeder Nienke een paar minuten later hand in hand met haar vader de finishlijn passeert. 'Het grote feest was om het samen te doen', zegt ze. Haar man, die ze 25 jaar geleden leerde kennen op het Alphense Ashram College, bereidt zich op dat moment voor op zijn (eerste) deelname aan de tien kilometer.

Parcours ingrijpend veranderd

'Ik hoorde gisteren dat mijn dochter en kleinzoon gingen lopen. Dan kan ik niet achterblijven', reageert (groot)vader Gerard. 'Ik heb zonder enige training meegedaan, maar met al die enthousiaste mensen en muziek langs de weg was het één groot feest.'

Dit soort verhalen klinken Ronald Verkade als muziek in de oren. Als voorzitter van de voorjaarsklassieker heeft hij namelijk mede besloten het over een andere boeg te gooien. Behalve dat de organisatie zich meer focust op recreanten in plaats van toplopers, is het parcours op twee punten ingrijpend veranderd.

'Meer beleving brengen'

Allereerst zijn de polders rondom Alphen aan den Rijn geschrapt en wordt er louter binnen de stadsgrenzen gelopen. Met als idee daarachter dat mensen op meer plekken langs de weg deelnemers kunnen aanmoedigen. Daarnaast is de finish verplaatst, van tegenover het gemeentehuis naar om de hoek in het Burgemeester Visserpark, waar de ruimte vele malen groter is.

Als gevolg daarvan kunnen bezoekers en deelnemers worden verleid om langer te blijven, bijvoorbeeld met een patatkar, een poffertjeskraam en een springkussen voor kinderen. 'We willen meer beleving in het evenement brengen', verklaart Verkade.

Muziek, slingers en vlaggen

Gebrek aan beleving kan bewoners van de Van Boetzelaerstraat in elk geval niet worden verweten. Hun straat staat al sinds jaar en dag bekend als één van de gezelligste plekken binnen het parcours. Met feestelijke muziek, sierlijke slingers en wapperende vlaggen is dat dit jaar niet anders.

'Deze mensen komen volgend jaar allemaal terug, daar ben ik van overtuigd' - Ronald Verkade, voorzitter 20 van Alphen

Er zijn zelfs rood-wit-blauwe vlaggen opgehangen, waardoor het welhaast Koningsdag lijkt. 'Ik voel me bijna euforisch, zo gezellig vind ik het', vertelt Gretha de Groot, die met haar man al sinds 1985 in de straat woont. 'Al die blije mensen. Geweldig.'

'De bezemwagen gemist'

Zij en haar man Wim wachten met spanning op hun dochter en schoonzoon, die allebei elk moment voorbij kunnen komen razen tussen de langeafstandlopers. 'Als straat maken we er elk jaar weer een feestje van. En we drinken een glaasje', grijnst Wim.

Don't Stop Me Now van Queen schalt door de speakers. Aan de overkant lachen twee mannen smadelijk als een wat oudere heer strompelend richting de finish gaat. 'Die liep wat achter', grapt de één. 'Hij heeft de bezemwagen gemist', proest de ander.

Gejuich en snerpende sirenes

Die bezemwagen - bedoeld om de laatste loper te begeleiden - komt ruim 2,5 uur na het startschot voor de twintigkilometerloop het Burgemeester Visserpark inrijden. Daar vlak voor voltooit Julia van Vliet (20) de langste afstand, onder het geluid van gejuich én snerpende sirenes.

'Een uit de hand gelopen doel voor het nieuwe jaar', noemt ze haar deelname. 'Ik dacht: laat ik eens gaan hardlopen. En dan gelijk twintig kilometer? Waarom niet? Het was pittig, maar ik voelde me zeker niet eenzaam. Naast me fietste een meneer die ik bleek te kennen, dus dat was erg leuk.'

Winnaars van wedstrijdloop

Dat de opvallend fris ogende Alphense een shirt van GroenLinks aanheeft, verraadt dat ze ook rondloopt met een politieke boodschap. 'Ik wil mensen eraan helpen herinneren dat het de laatste zondag voor de verkiezingen is. Het maakt niet uit als je niet stemt voor GroenLinks, maar ga gewoon stemmen.'

In de schaduw van al het 'recreantengeweld', kronen Jasper Boot (29, Zaandam) en Mireille Baart (41, Wageningen) zich tot winnaars van de wedstrijdloop. Na de prijsuitreikingen toont Ronald Verkade zich een tevreden voorzitter. Over het aantal van 4724 deelnemers - een lichte daling ten opzichte van de laatste editie in 2020 - is hij 'zeer content', gelet op een trend van afnemende percentages bij andere hardloopwedstrijden tot wel 20 procent.

'Geïnvesteerd in toekomst'

'We hebben geïnvesteerd in de toekomst', betoogt hij. 'De wijzigingen die we hebben doorgevoerd, hebben precies uitgepakt zoals we voor ogen hadden. Deze mensen komen volgend jaar allemaal terug, daar ben ik van overtuigd.' Het volgende 'familiefeestje' dat de 20 van Alphen heet, staat gepland op 3 maart 2024.

Lees ook: Streep door nieuwbouw tennisvereniging Nieuwe Sloot: ‘Pijnlijk en superfrustrerend’