200 extra busritten in gemeente Alphen aan den Rijn en regio

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Vanaf zondag 12 mei 2024 rijden er gemiddeld 200 ritten meer per dag in de dienstregeling van ov-bussen in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda en de regio. Voor Alphen aan den Rijn gaat het om lijnbus 870 tussen Alphen aan den Rijn en Schiphol Airport. Lijn 870 rijdt vaker zodat er elk uur een reismogelijkheid is. Op Schiphol sluit de bus aan op de nachttrein uit Amsterdam.

‘Het aantal reizigers in het ov in Zuid-Holland is zich aan het herstellen na een terugval in de coronatijd. Daarom wordt de dienstregeling in alle ov-gebieden stap voor stap uit uitgebreid’, meldt de provincie Zuid-Holland.

De uitbreiding komt door een sterke groei in het aantal reizigers tijdens het afgelopen jaar. De provincie en de ov-bedrijven houden de situatie van de reizigersaantallen in de gaten om de dienstverlening zo snel mogelijk weer op het oude niveau van voor de coronaperiode te krijgen.

Meer zitplaatsen en betere overstaptijden

In het jaar 2023 maakten gemiddeld 71.000 reizigers per werkdag in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda gebruik van een ov-bus van Arriva. Dat is een groei van 14 procent ten opzichte van 2022. In de regio Zuid-Holland Noord komen er extra ritten tijdens de spits, maar ook op drukke buslijnen. Daardoor moeten er meer zitplaatsen beschikbaar zijn en betere overstaptijden op de bus of trein.

Arriva breidt daarnaast ook de reismogelijkheden buiten de spits op verschillende lijnen uit. Meer informatie over de nieuwe dienstregeling in het gebied is hier te vinden.

Sneeuwbaleffect

Het uitbreiden past volgens de provincie in een bredere trend. Doordat er meer reizigers zijn, zijn er meer bussen nodig en kan de dienstregeling sterk uitgebreid worden. Het personeelstekort bij de vervoerders neemt af, waardoor er nu ook chauffeurs zijn voor de extra bussen. Inwoners komen zo sneller, vaker en makkelijker op hun plek van bestemming. Dat maakt het openbaar vervoer een aantrekkelijker alternatief voor de auto.

‘In onze vervoersgebieden zien we een grotere en sterkere groei in reizigers dan we hadden durven hopen. Het is een sneeuwbaleffect: meer reizigers zorgen voor meer bussen, die weer zorgen voor meer reizigers. Dat is goed nieuws voor de bereikbaarheid in de hele provincie’, vertelt Frederik Zevenbergen, gedeputeerde verkeer en vervoer in Zuid-Holland.

De provincie investeert in het openbaar vervoer om kleinere steden en landelijke gebieden toegankelijk te houden en om een rit met de bus betaalbaar te houden. ‘We nemen waar mogelijk maatregelen die de reistijd met het ov verkorten, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor de auto’, schrijft de provincie.

Lees ook: Busplan QBuzz bekend: wat gaat er veranderen in regio Alphen als Arriva verdwijnt?