Verduisteringszaak bij Ipse de Bruggen duurt al jaren: ‘Ik vind dit écht niet kunnen’

Foto: Studio Alphen

ZWAMMERDAM - 'Dit vind ik echt onmenselijk!', riep de Alphense (35) woedend naar de rechters in het Haagse paleis van justitie. Ze wordt verdacht van het verduisteren van zorggelden bij gehandicapteninstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam, waar zij werkte. Dat meldt mediapartner Omroep West, die de zaak bijwoonde.

Drie jaar nadat haar twee medeverdachten werden veroordeeld, zou maandag eindelijk de strafzaak tegen de ontkennende Maryam K. behandeld worden, maar het Openbaar Ministerie (OM) had geblunderd. En dus werd de zaak uitgesteld. Bepaalde belangrijke stukken waren niet naar haar advocaat gestuurd, zo bleek tijdens de zitting en dat was té veel en té belangrijk om nu nog even snel door te nemen, vond de rechtbankvoorzitter. Dus moest de zaak weer worden opgeschort.

Verdachte tierend: 'Maar ik zit al zes jaar aan deze zaak vast! En dan kan de officier van justitie niet eens een papiertje doorsturen? Ik vind dat echt niet kunnen!'

Schaamrood

De aanklager moest dan ook diep door het stof. 'De zaak duurt al jaren en nu gebeurt dit ook nog eens, en helemaal erg is het dat de stukken al twee jaar beschikbaar waren', gaf hij toe.

De Alphense was enkele jaren kasbeheerder en persoonlijk begeleidster van cliënten van zorginstelling Ipse de Bruggen, vestiging de Hooge Burch in Zwammerdam. Zij wordt er van verdacht vanaf 2011 zo'n 6000 euro zorggelden van cliënten achterover te hebben gedrukt, of privé-aankopen te hebben gedaan met een pinpas.

Medeverdachten

De zaak kwam in 2013 aan het licht. Twee andere verdachten werden ieder drie jaar geleden tot 100 en 108 uur taakstraf veroordeeld, ook moesten ze bij elkaar zo'n 28.000 euro terugbetalen aan de instelling. Zij hadden bijvoorbeeld kleding en levensmiddelen voor zichzelf gekocht. Ipse de Bruggen heeft de gedupeerde cliënten schadeloos gesteld.

Volgens de zorginstelling was de schade eigenlijk veel groter, men dacht aan twee ton alles bij elkaar. Alledrie de medewerkers zijn ontslagen.

Bonnetjes

Eerder besloot de rechtbank dat in de zaak tegen Maryam K. de politie 57 bonnetjes nog eens nader moest doornemen met personeel van de Ipse de Bruggen. Dat was dus al ruim twee jaar geleden gebeurd, maar de resultaten ervan hebben de advocaat nooit bereikt.

De rechtbank besloot vanwege de al onwenselijk lange vervolgingsduur wel op veel kortere termijn een nieuwe behandeldatum in te plannen dan normaal gesproken het geval zou zijn. De advocaat krijgt tot 10 november de tijd om het aanvullende proces-verbaal over de bonnetjes door te nemen, want dan zal de zaak alsnog inhoudelijk dienen.

Lees ook: Taakstraffen en geldboetes na stelen 100.000 euro van cliënten Ipse De Bruggen