Verkeersveilige oplossing voor ‘bocht bij Benthuizen’ laat nog jaren op zich wachten

BENTHUIZEN - Binnenkort wordt duidelijk hoe de verraderlijke kruising op de N209 bij Benthuizen een stuk verkeersveiliger gemaakt kan worden. Toch gaat het nog jaren duren voordat weggebruikers daar iets van gaan merken.

Het gaat om de 'bocht bij Benthuizen'. Doorgaand verkeer op de N209 wordt daarbij in een bocht gekruist door verkeer dat via de Heerewegh Benthuizen in en uit wil rijden. Een onoverzichtelijke situatie, mede door het viaduct onder de hogesnelheidslijn even verderop. 'Er gebeuren daar regelmatig ongelukken en nog veel vaker bijna ongelukken', zegt wethouder Relus Breeuwsma (CDA).

De wethouder verwacht dat een lopend onderzoek naar deze kruising binnen een maand wordt afgerond. Dan moet duidelijk zijn welke maatregelen er genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. 'Waarschijnlijk wordt dat een rotonde, maar ook andere goede suggesties zijn ook welkom', aldus Breeuwsma. Het zou dan gaan om een grote rotonde, waar ook zwaar vrachtverkeer op een makkelijke manier gebruik van kan maken.

Voorjaar van 2026

De 'bocht bij Benthuizen' is al langer onderwerp van gesprek in de lokale politiek. Wethouder Breeuwsma zegt na de afronding van het onderzoek de zaak 'met voorrang' op te willen pakken. Toch gaat het nog jaren duren voordat er een schop de grond in gaat. 'Ik denk dat het mooi zou zijn als de start van de uitvoering voor het einde van de collegeperiode kan aanvangen', meldt Breeuwsma. Dat zou het voorjaar van 2026 zijn.

Volgens de wethouder kost het nu eenmaal tijd om een dergelijk project uit te voeren. Breeuwsma benoemt daarbij onder andere het vele verkeer dat dagelijks gebruik maakt van de N209. 'Dat stuk kun je dus niet zomaar even afsluiten zonder dat het gevolgen heeft voor andere wegen.' Ondanks dat het aan de provincie Zuid-Holland is om de werkzaamheden uit te voeren en te bekostigen, zegt de gemeente Alphen aan den Rijn bereid te zijn om eventueel bij te dragen in de kosten voor de herstructurering.