Verkiezingsuitslag Zuid-Holland: bouwen aan randen van Alphen, geen windturbines

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nu Forum voor Democratie en VVD met afstand de grootste politieke partijen in de provincie Zuid-Holland zijn geworden, is de kans groot dat er gebouwd gaat worden aan de randen van Alphen aan den Rijn. Het zijn voor beide partijen één van de belangrijkste thema's in hun verkiezingsprogramma's.

Rondom de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad werd donderdagavond op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn nog volop nagepraat over de verkiezingsuitslag. 'Waar kan, ga je binnenstedelijk bouwen. En als dat niet meer lukt, ga je aan de randen bouwen. Daar zal overeenstemming over gevonden worden', voorspelt fractievoorzitter Anouk Noordermeer (VVD).

Ank de Groot van RijnGouweLokaal is het daar mee eens. 'Forum voor Democratie wil veel meer bouwen. Toen dacht ik: o jee, daar gaat de Gnephoek misschien wel. Daar maak ik me wel zorgen over.' De Groot wil er alles aan doen om bouwen in de polder zo veel mogelijk te beperken. 'We zitten daar met z'n allen bij. Er zijn ook zaken die in de gemeenteraad bepaald worden.'

'Ik snap Forum voor Democratie-stemmers wel'

De Groot zegt dat ze verbijsterd was, toen ze zag dat Forum voor Democratie de grootste partij werd. 'Al snap ik best dat heel veel mensen op Forum voor Democratie hebben gestemd', vertelt ze. 'Er is een kloof tussen de burger en de politiek. Mensen zijn bezorgd, ze zien hun energie- en ziektekosten omhoog gaan. Het gaat niet zo super goed als ze gehoopt hadden. Dat heeft zich vertaald in het stemmen op Forum voor Democratie.'

Noordermeer is blij met de verkiezingsuitslag. Haar VVD handhaafde de tien zetels op het provinciehuis, maar is niet langer de grootste partij. Forum voor Democratie komt binnen met elf zetels. Noordermeer verwacht dat VVD samen met Forum voor Democratie het cement gaat vormen van de nieuwe coalitie. 'Bij Forum ligt in eerste instantie de bal. Een winnaar moet je de eerste kans geven om te starten met formeren', aldus Noordermeer van de Alphense VVD.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met raadsleden Anouk Noordermeer (VVD) en Ank de Groot (RijnGouweLokaal)

Investeren in mobiliteit, geen windturbines

Verder ligt het in de lijn der verwachting dat er flink geïnvesteerd gaat worden in infrastructuur. De wens van de gemeente Alphen om meer windturbines te plaatsen, en wellicht wel meer zonneweides aan te leggen, lijkt de ijskast in te kunnen. Dat willen Forum voor Democratie en VVD absoluut niet.

'Ik vind het lastig in te schatten wat de gevolgen voor de gemeente Alphen zullen zijn', erkent Ernst-Jan Straver, fractievoorzitter van de Alphense PvdA. 'De verkiezingsprogramma's van Forum voor Democratie zijn heel minimaal. Dus het kan alle kanten op gaan.' Zelf is hij blij met het minimale verlies (één zetel) van PvdA. 'Daar moeten we tevreden mee zijn na twee forse verliezen.'

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met raadslid Ernst-Jan Straver (PvdA)

 

Potentiële coalities

 

Gert van den Ham van D66 noemt de uitslag teleurstellend. 'Het enige bemoedigende is dat we een plusje maken ten op zichte van de gemeenteraadsverkiezingen.' Voor D66 wordt het spannend of zij na twee periodes meeregeren opnieuw deel uit gaan maken van de coalitie. De democraten zakken van zeven naar vijf zetels.

 

Het is aannemelijk dat Forum voor Democratie, VVD en GroenLinks in ieder geval gaan onderzoeken of zij tot een akkoord kunnen komen. Zij hebben gezamenlijk 26 van de 55 zetels. Het met drie zetels gelijk blijvende ChristenUnie of de verliezenden - maar vier zetels tellenden - PvdA (-1), CDA (-4) en PVV (-4) kunnen hen aan een nipte meerderheid helpen.

 

Hieronder kun je het radio-interview met raadslid Gert van den Ham (D66) beluisteren