Vier dorps- en buurthuizen in gemeente Alphen aan den Rijn moeten dicht

Gepubliceerd op 18 september 2019 om 14.01 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten welke dorps- en buurthuizen financieel ondersteund blijven of gaan worden door de gemeente Alphen aan den Rijn. Vier bestaande dorps- of buurthuizen gaan sluiten, meldt wethouder Kees van Velzen (CDA).

In Alphen aan den Rijn verdwijnen drie buurthuizen. Activiteitencentrum Westerhove zal niet langer worden ondersteund, omdat deze locatie te dicht bij de nieuw te bouwen locatie aan de Dennenlaan (Kaju Putih, red.) ligt. Activiteitencentrum De Wielewaal past ook niet in de nieuwe plannen, omdat in het Alphense centrum is gekozen voor wijkcentrum Swaenswijk. MFA Ridderveld voldoet ook niet aan de eisen van het nieuwe concept, in de wijk wordt gekozen voor AquaRijn als centraal wijkcentrum.

In Hazerswoude-Rijndijk wil de gemeente op termijn een nieuw dorpshuis bouwen, Het Anker zal gaan sluiten. 'Omdat een nieuw dorpshuis bouwen tijd kost, kiezen we voor een tijdelijke voorziening in de Rhynenburg. Deze voorziening moet wel eerst worden verbouwd', legt wethouder Van Velzen uit. 'De samenwerking met Stichting Het Anker wordt per 1 januari opgezegd, de gemeente neemt het beheer tijdelijk weer over.'

De gebruikers van Het Anker kunnen het gebouw blijven gebruiken, tot het moment dat voor alle gebruikers nieuw onderdak is gevonden. Het gebouw is eigendom van de gemeente. In eerste instantie wordt geprobeerd om het gebouw te verkopen. 'Tot 1 december gaan we op zoek naar een koper die het gebouw wil kopen en daarbij de huidige architectuur, zowel binnen als buiten, zoveel mogelijk wil behouden. Vanwege de architectonische waarde', legt Van Velzen uit. 'Lukt dat niet, dan bekijken we andere mogelijkheden.'

Lees ook: ‘MFA’ Zwammerdam overleeft opnieuw politiek debat, eindstreep in zicht

Nieuw concept

Met een nieuw concept wil de gemeente ervoor zorgen dat de multifunctionele accommodaties (MFA) het kloppend hart van een dorp of wijk worden. Drie criteria spelen daarbij een belangrijke rol. Zo moet een dorps- of buurthuis voldoen aan de vereisten van het nieuwe concept, is in kaart gebracht of de locatie voldoende in kan spelen op lokale maatschappelijke opgaven en is gekeken naar de locatie van het dorps- of buurthuis.

Voor de gebruikers van de dorps-, buurthuizen en activiteitencentra die gesloten gaan worden, gaat de gemeente Alphen aan den Rijn op zoek naar ander onderdak. 'We gaan niemand er zomaar op een bepaalde datum uit zetten.'

Satellieten

In totaal heeft het gemeentebestuur elf gebieden aangewezen waar een dorps- of buurthuis moet komen of blijven. In de meeste gebieden komt er één centrale accommodatie en enkele zogeheten satellieten, in sommige gebieden zal sprake zijn van een combinatie van locaties. 'Satellieten voldoen niet helemaal aan de criteria voor een MFA, maar hebben wel een belangrijke functie in een gebied', legt Van Velzen uit. 

Pleyn 68 in Hazerswoude-Rijndijk wordt zo'n satelliet, evenals Briljantstraat 1 in Alphen aan den Rijn en een gedeelte van het oude raadhuis in Boskoop. 'Ook in de omgeving van het Ashram College in Alphen zijn we op zoek naar zo'n locatie.' Halverwege oktober behandelt de Alphense gemeenteraad het plan voor de dorps- en buurthuizen.

Beluister hieronder het interview met wethouder Kees van Velzen (CDA) over de dorps- en buurthuizen:

advertentie advertentie