Vijf jaar later: woonwagens Marokkostraat moeten nu echt verkassen

Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bewoners van de woonwagens aan de Marokkostraat moeten eind 2024 verhuizen naar een nieuwe woonwagenlocatie aan de Amerikalaan. Om de verhuizing van de woonwagenhouders soepel te laten verlopen heeft de gemeente een plan opgesteld. De raad stelde daar donderdag vragen over, maar had geen grote bezwaren.  

Vijf jaar geleden gaf het college aan het woonwagenkamp aan de Marokkostraat te willen sluiten, omdat de bewoners van het terrein kampten met wateroverlast- en leefbaarheidsproblemen. Het tijdelijk verplaatsen of opvijzelen van de woonwagens was te kostbaar, daarom werd besloten het woonwagenkamp te verplaatsen.

Woningbouw

In 2020 bereikte de gemeente een akkoord met de bewoners. Vijf bewoners zouden verhuizen naar een nieuwe locatie op de hoek van de Amerikalaan met het Weteringpad en één bewoner naar een bedrijfskavel aan de J.A. Leeghwaterweg.

Na de verhuizing wordt de grond op de huidige locatie bouwrijp gemaakt en is er plek voor de bouw van ongeveer zeven nieuwe woningen. 

Nieuwe huurovereenkomsten

De bewoners krijgen twee jaar de tijd om een nieuwe huurovereenkomst met de gemeente te sluiten. Ze kunnen kiezen voor een nieuwe wagen op de nieuwe plaats, de huidige woning verhuizen naar de nieuwe plaats of voor het huren van een woonwagen van Woonforte op de nieuwe locatie. Als dat eind 2024 niet gelukt is, kan de gemeente overgaan tot ontruiming. 

De bewoners zijn op 25 april geïnformeerd over het plan. Daarin zijn onder andere de rechten en plichten van de bewoners beschreven, de tijdsperiode waarin het een en ander zijn beslag gaat krijgen en de onkostenvergoedingen die voor de verhuizing beschikbaar worden gesteld.

In totaal is er zo'n 150.000 euro gemoeid met de operatie. Het sociaal plan voor de verhuizing wordt een hamerstuk tijdens de volgende raadsvergadering.