Voetbalvereniging Alphia verplicht alle leden om vrijwilligerswerk te doen

Foto: Joost van Steen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voetbalvereniging Alphia heeft in een mail aan alle leden laten weten dat vrijwilligerswerk bij de club verplicht wordt gesteld. Elk lid moet zich per jaar zestien uur voor de vereniging inzetten, vertelt bestuurslid vrijwilligerszaken Dorine Jeucken in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen. 

Hoewel Jeucken in de wandelgangen wel merkt dat er geroezemoesd wordt en onrust is, zijn de reacties volgens haar voornamelijk positief. 'Heel fijn', zegt ze. 'De vereniging groeit heel hard en dat is natuurlijk hartstikke positief, maar daar komen ook meer taken bij kijken. Daarom willen we meer aanspraak doen op onze leden.'

Uitvoeren of afkopen

De leden van de vereniging moeten voor komend seizoen doorgeven wat ze het liefste willen, de uren daadwerkelijk maken of ze afkopen. 'We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen de uren gaan maken, maar omdat het niet voor iedereen passend of wenselijk is bieden we de afkoopoptie ook aan', zegt Jeucken. 

Het idee achter het afkopen is dat het geld gebruikt kan worden om voor bepaalde werkzaamheden betaalde krachten in te huren. 'Maar deze optie is bij lange na niet dekkend, dus we hopen dat zoveel mogelijk mensen zich opgeven voor een activiteit.' Op dit moment wordt er gewerkt aan een systeem waarin leden de keuze door kunnen geven. 

'Vele handen maken licht werk'

Op dit moment is Alphia aan het inventariseren wat er allemaal moet gebeuren. Sommige activiteiten worden al uitgevoerd door vrijwilligers, andere blijven liggen. 'Men hoeft niet bang te zijn om zich te vervelen.'

Als voorbeeld geeft Dorine het jeugdweekend. 'Dat is altijd een flinke organisatie en het wordt goed bezocht. Als alle ouders dan een kleine bijdrage kunnen leveren in de werkzaamheden is dat heel mooi. Vele handen maken licht werk.'

De vereniging is altijd op zoek naar mensen die graag klussen in een gezellige omgeving. 'We hebben gezamenlijke koffiemoment voor mensen die graag even de deur uit willen. Verder zijn we altijd op zoek naar trainers en naar jongeren die de trainers willen assisteren', zegt Jeucken.   

Hieronder is het interview met bestuurslid Dorine Jeucken te beluisteren. De Ochtendshow wordt iedere werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.