Jubileum voetbalvereniging heeft ‘echt Zwammerdams accentje’: Jostiband treedt op

ZWAMMERDAM – Voetbalvereniging Zwammerdam bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit jubileumjaar te vieren wordt een tweedaags zomerfeest georganiseerd op 28 en 29 juni met een optreden van de Jostiband. ‘Veel van onze orkestleden kennen hier ook familie of mensen van de voetbalvereniging zelf’, vertelt orkestleider Lyan Verburg in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen.

Het is al een hele tijd geleden dat de Jostiband een optreden heeft gegeven in Zwammerdam. Dat komt volgens Verburg onder andere doordat er niet zoveel accommodaties in Zwammerdam zijn om een optreden te geven. ‘Maar we konden het niet laten om voor de voetbalvereniging langs te komen. Ook al oefenen we elke woensdag in onze eigen thuishaven, het optreden is hier natuurlijk nog veel leuker.’

De orkestleider kijkt enorm uit naar het optreden: ‘We zijn dolblij dat de voetbal verenging aan ons gedacht heeft. Ze willen er natuurlijk een echt Zwammerdams accentje aan geven. Voor mij zelf is het nog extra leuk, omdat mijn zoons beiden in het eerste van Zwammerdam spelen’, vertelt Verburg vol trots.

Door groei niet hele orkest mee

In het verleden had Zwammerdam zelf een G-team, maar dat bestaat helaas niet meer. Dit houdt de cliënten echter niet tegen om toch mee te genieten van een wedstrijd. Voor het feest kunnen ze niet het hele orkest meenemen, daarom zijn ze van plan om met een kleiner groepje orkestleden te komen.

Dat heeft volgens Verburg een reden: ‘We hebben al een lange tijd het probleem met de groei van de Jostiband. Om onze hele band te ondersteunen, heb je wel een hele grote zaal nodig. Niet alle leden zitten er ook op te wachten om een optreden te geven, want ze worden natuurlijk ook wat ouder en hebben minder zin om een concert te geven.’ 

Het Zomerfeest in Zwammerdam is niet het enige optreden waar de band zich op moet voorbereiden. Op 20 april treden ze op in Rotterdam en in juni tijdens de Havendagen in Woerden. ‘Elke woensdag wordt er druk gerepeteerd’, legt Verburg uit. ‘Dan repeteren we niet alleen liedjes maar hebben vooral ook lol met elkaar.’

Nominatie voor documentaire

Vorige maand werd de korte film Altijd meer mogelijk over de Jostiband genomineerd voor de Gouden Reiger, de prijs voor de beste opdrachtfilm van het jaar. Uiteindelijk heeft de film van de Jostiband niet gewonnen, maar de leden waren al heel erg trots op de nominatie, vertelt Verburg. ‘We vonden het een hele eer en ook al waren er heel veel andere goede films, dan kun je het toch niet laten om te hopen dat je wint.’

Daarnaast vonden ze hele weg ernaartoe al fantastisch om mee te maken volgens de orkestleider. ‘We zijn naar het museum van Beeld & Geluid geweest en hebben alle films gezien. Daarna hoorden we welke film de prijs had gewonnen. Ondanks dat we niet hebben gewonnen, zijn we toch blij met het juryrapport’, zegt Verburg trots.

‘De documentaire staat op onze website en wordt misschien getoond bij RTV Rijnmond. We hopen met deze film mensen te laten zien dat mensen met een beperking veel meer kunnen dan je denkt’, besluit Verburg.

Lees ook: Komst MFA Zwammerdam weer uitgesteld: brandweer trekt zich terug

Hieronder is het interview met Lyan Verburg te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.