Voetbalweekend: ARC boekt broodnodige zege, Koudekerk loopt averij op in titelstrijd

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – ARC heeft een broodnodige zege geboekt in de degradatiestrijd van de Vierde Divisie A. In eigen huis pakt de Alphense Racing tegen Swift de eerste overwinning onder interim-trainer Nick Coster. In de Tweede Klasse C verliest Alphia voor het tweede weekend op rij.

Koudekerk heeft in de Derde Klasse C averij opgelopen in de titelstrijd. De koploper is op bezoek bij Soccer Boys onderuit gegaan. Door het puntenverlies van Koudekerk heeft streekgenoot BSC ’68 zich teruggeknokt in de strijd om het kampioenschap.

In de Vierde Klasse A vechten Floreant en Alphen juist om de laatste strohalmen. Hazerswoudse Boys heeft zich in de Vijfde Klasse A geplaatst voor nacompetitie voor promotie naar de Vierde Klasse. Buurman Bernardus lijdt echter een gevoelige nederlaag in de strijd voor een plek in de nacompetitie.

Uitslagen, statistieken, samenvatting en interviews

4e Divisie A | ARC – Swift: 1-0

ARC heeft een broodnodige zege geboekt. Het belangrijkste is dat het gat met de directe degradatieplekken is vergroot van twee tot vijf punten. Met de concurrenten om nacompetitie te ontlopen blijft ARC gelijk staan, want de twee belangrijkste rivalen wonnen ook. ARC moet één punt inlopen om zichzelf veilig te spelen.

Scoreverloop: 1-0 Ronaldo Lima Duarte Lopes.

4e Divisie A | Purmersteijn - Alphense Boys: 4-1

Alphense Boys is na dit weekend zo goed als gedegradeerd. Twee weken geleden had het moeten gebeuren, maar tegen negen man werd in de slotminuut een 2-1 voorsprong uit handen gegeven tegen een directe concurrent. Doordat Alphense Boys zondag verloor van Purmersteijn en alle 'nacompetitieploegen' wonnen, is het gat gegroeid tot elf punten. Terwijl - bijvoorbeeld - als Alphense Boys had gewonnen en ARC had verloren, het gat bij winst van Alphense Boys op ARC na 4 mei nog maar twee punten was geweest. Maar evenals vorige week incasseerde Alphense Boys in tien minuten tijd drie tegentreffers en gaf daarmee de wedstrijd uit handen.

Scoreverloop: 0-1 Julian van der Kwaak, 1-1, 2-1, 3-1, 4-1.

2e Klasse C | CSW – Alphia: 5-0

Er kan nog van alles gebeuren, maar door twee keer op rij te verliezen is Alphia uitgeschakeld voor het kampioenschap en lijkt ook een nacompetitieticket te hoog gegrepen. Alleen als beste team op de algemene ranglijst zonder periodetitel, kan Alphia nog via de achterdeur gaan spelen om te promoveren naar de eerste klasse. Maar dat is afhankelijk van wie periodekampioen wordt.

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0.

3e Klasse A | Soccer Boys – Koudekerk: 2-1

Koudekerk heeft zichzelf geen goede dienst bewezen door te verliezen van Soccer Boys. Met nog drie wedstrijden te spelen is het loeispannend in de top van de 3e Klasse A. RKDES komt nu op gelijke hoogte met Koudekerk, maar heeft een iets minder doelsaldo: +23 voor Koudekerk, +22 voor RKDES. BSC '68 heeft 42 punten, één punt minder dan Koudekerk en RKDES, en staat derde met een doelsaldo van +10. Nummer vier ESTO heeft 38 punten.

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 2-1 Glenn Bennis.

3e Klasse A | BSC ’68 – Zevenhoven: 5-1

BSC '68 heeft zichzelf volop teruggeknokt in de titelstrijd. Eén punt is de achterstand op lijstaanvoerders Koudekerk en RKDES. Omdat Koudekerk en RKDES allebei al een periodetitel hebben en de kans klein is dat ESTO de Benthuizenaren nog achterhaalt, is de kans groot dat BSC '68 in de maand juni via de nacompetitie mag gaan strijden om promotie naar de tweede klasse.

Scoreverloop: 1-0 Guido de Peinder, 2-0 Romé Thies, 2-1, 3-1 Joep van Stralen, 4-1 Lijon Korving, 5-1 Guido de Peinder.

3e Klasse A | Lugdunum – Aarlanderveen: 2-0

De enige kans voor Aarlanderveen om de nacompetitie nog te halen is wanneer BSC '68 de derde periodetitel wint en Aarlanderveen op plek vier van de algemene ranglijst eindigt. Daarvoor moeten de Veners (35 punten) in de resterende vier wedstrijden ESTO (38 punten) zien te achterhalen en ploegen die nu onder Aarlanderveen staan onder zich zien te houden.

Scoreverloop: 1-0, 2-0.

3e Klasse A | Altior – Zwammerdam: 1-2

Zwammerdam moet zowel naar beneden als naar boven kijken. In de eerste plaats naar beneden. Door de winst op Altior staat Damme nu zes punten los van de gevarenzone. De eerstvolgende wedstrijd is thuis tegen de grootste concurrent. Ondertussen deelt Zwammerdam de koppositie in de derde periode en lonken wellicht zelfs promotiewedstrijden in plaats van degradatiewedstrijden.

Scoreverloop: 0-1 Ruben de Bruin, 1-1, 1-2 Ruben de Bruin.

4e Klasse A | Floreant – Sporting Leiden: 3-4

Floreant is gezakt naar de gevreesde tiende plek op de ranglijst. De nummers dertien tot en met veertien degraderen rechtstreeks, de nummers twaalf tot en met tien spelen nacompetitie. Floreant heeft 30 punten. In de komende weken moeten de Boskopers Stompwijk '92 (31 punten), Nicolaas Boys (33 punten), Roodenburg (34 punten) of Warmunda (34 punten) zien te achterhalen.

Scoreverloop: (n.n.b.)

4e Klasse A | Nicolaas Boys – Alphen: 6-0

Voor Alphen wordt het directe degradatie naar de vijfde klasse of zich via de nacompetitie proberen te handhaven in de vierde klasse. Sporting Leiden staat op een directe degradatieplek en heeft slechts drie punten minder dan Alphen. Het gat naar rechtstreekse handhaving is na dit weekend opgelopen tot 14 punten.

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0.

5e Klasse A | SVV – Hazerswoudse Boys: 1-2

Hazerswoudse Boys heeft zich met de zege op SVV officieel geplaatst voor de nacompetitie. In dezelfde afdeling is SJC kampioen geworden. Opvallend detail uit de wedstrijd tegen SVV: bij het ingaan van de blessuretijd stond Hazerswoudse Boys nog met 1-0 achter.

Scoreverloop: 1-0, 1-1 Beau Gordijn, 1-2 Beau Gordijn.

5e Klasse A | Bernardus – Kickers ’69: 1-3

Een onderling gevecht over wie zich als laatste ploeg plaatst voor de nacompetitie is door Bernardus verloren. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Kickers '69 op plek vier met 32 punten en Bernardus op plek vijf met 29 punten. Bovendien is het doelsaldo-verschil 10 in het nadeel van Bernardus. Er zijn nog twee duels te spelen.

Scoreverloop: 0-1, 0-2, 0-3, 1-3 Rens Schakenbos.