Vogelflappen tussen hoogspanningsmasten vervangen vanuit helikopter

Foto: TenneT / John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Netbeheerder TenneT vervangt de vogelflappen tussen verschillende hoogspanningsmasten in de gemeente Alphen aan den Rijn. De werkzaamheden worden aan het einde van deze maand met een helikopter uitgevoerd.

Het gaat om de zogeheten wintrackmastlocaties in en tussen Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Dorp. Door de werkzaamheden vanuit een helikopter uit te voeren, wordt de impact op de omgeving en de bedrijfsvoering van de grondeigenaren verkleind. Daarnaast levert de werkwijze een tijdwinst op van zo'n twee maanden, omdat het aanleggen en opruimen van werkwegen en -terreinen niet nodig is.

Vogelflappen zorgen voor een betere zichtbaarheid van de stroomdraden voor vogels, waardoor er minder vogels tegenaan vliegen. De huidige vogelflappen blijken een fabricagefout te bevatten, die op termijn mogelijk onveilige situaties en beschadigingen aan de stroomdraden kan opleveren.

Eind maart

De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd. Op woensdag 25 maart start de eerste fase, die duurt tot en met zaterdag 28 maart. Op die zaterdag worden de vogelflappen tussen de hoogspanningsmasten boven de N11 vervangen. Bij onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, worden de werkzaamheden verschoven van 1 tot en met 4 april. De werktijden zijn tussen 07.00 uur en zonsondergang.

Voor de zomervakantie wordt de tweede fase van de werkzaamheden gepland.


Plaatsing van de nieuwe hoogspanningsmasten in 2019 (foto: TenneT)