Vogelpark Avifauna viert geboorte kiwi-kuiken

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor de tweede keer is in Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn een kiwi uit het ei gekropen. Vijf jaar geleden had Avifauna ook een kuiken en dat was toen de eerste kiwi die ooit in een Nederlandse dierentuin ter wereld kwam. Kiwi's komen in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voor en gelden als kwetsbare soort.

Buiten Nieuw-Zeeland hebben maar negentien dierentuinen de zogeheten Noordereiland-kiwi's in hun collectie. De dierentuinen hebben samen een broedprogramma, om de kiwi voor uitsterven te behoeden. In het wild verliezen de kleine loopvogeltjes steeds meer leefgebied. Aangezien kiwi's niet kunnen vliegen, zijn ze ook een gewilde prooi voor katten en ratten.

In dierentuinen worden maar zelden Noordereiland-kiwi's geboren. Dat komt volgens Avifauna omdat het broedproces ingewikkeld is. Het leggen van een ei duurt ongeveer drie weken. Daarna broedt de mannelijke kiwi gemiddeld tachtig dagen, wat de langste broedtijd onder vogels is. Vervolgens helpt de vader het kuiken tien dagen op gang en daarna moet de jonge vogel het helemaal zelfstandig redden.

Met het kuiken in Alphen aan den Rijn gaat het goed. Het is een vrouwtje en is Maia genoemd. De dierentuinen met kiwi's hebben afgesproken dat elke jonge vogel een Maori-naam krijgt als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.