Voor het eerst grote boswerkzaamheden in het Bentwoud

BENTHUIZEN - Voor het eerst sinds de aanleg van het Bentwoud wordt op 28 augustus begonnen met grote boswerkzaamheden. In het bos worden greppels aangelegd en bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven. Het doel van de werkzaamheden is het behouden van een gezond, mooi en biodivers bos.

'De afgelopen jaren hebben we vooral geïnvesteerd in het bos. We moesten afwachten tot het bos oud genoeg was om te beginnen met dit soort werkzaamheden. Nu zijn we in de fase dat het bos voldoende volgroeid is', vertelt boswachter Jonathan Leeuwis. 

Dunningspaden en greppels

Een deel van het hondenlosloopgebied is een aantal weken dicht omdat er dunningspaden aangelegd worden. Dat zijn paden waar zware machines overheen kunnen rijden. Als de machines overal zouden rijden, verdrukken ze de grond en gaan boomwortels kapot. 

Naast de paden worden greppels gegraven om de afvoer van water te verbeteren. In de donkere maanden kan er wel twintig centimeter water in het bos staan en dat geeft wateroverlast. 

Volwassen bomen

Als laatste krijgen de bomen met potentie meer ruimte. In jonge bossen staan bomen dicht op elkaar, zodat ze recht naar boven groeien en niet overwoekerd worden. Als de bomen ouder worden, hebben ze meer ruimte nodig. Daarom wordt een aantal bomen weggehaald, zodat andere uit kunnen groeien tot volwassen bomen. 

'Als we nu niet ingrijpen, krijgen we een heel eentonig bos' vertelt Leeuwis. 'Dan blijf je iele boompjes houden.' Om goede bomen de kans te geven om te groeien, worden om de zes jaar bomen verwijderd.  

'Voor ons ook nog een pilot' 

Hoe lang de werkzaamheden duren, is niet bekend. 'Dit is voor ons ook nog een beetje een pilot', aldus de boswachter. Tijdens de werkzaamheden worden steeds gedeeltes van het Bentwoud afgezet. Met borden en hekken wordt aangegeven welke delen niet toegankelijk zijn. 

Tot 2000 was het Bentwoud akkerland. Toen besloot Provincie Zuid-Holland dat er een natuur- en recreatiegebied moest komen. Het duurde meer dan vijftien jaar om het bos - tussen Zoetermeer, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Boskoop en Waddinxveen - aan te leggen. Het Bentwoud is 800 hectare groot en er staan 2,5 miljoen bomen.