Voorzorgsmaatregelen bij afbreken hoogspanningsmasten vanwege chroom-6

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De nog te slopen elektriciteitsmasten bij Benthuizen en Hazerswoude bevatten in de grondverf kleine hoeveelheden van de kankerverwekkende chroom-6. Dat meldt AD Groene Hart. Om risico's voor de volksgezondheid uit te sluiten, gelden er extra veiligheidsmaatregelen bij het afbreken van die masten.

Bewoners van de Westeinde in Hazerswoude-Dorp, waar stroom-transporteur Tennet momenteel bezig de masten af te breken, hebben hierover een brief gekregen. 'De voorzorgsmaatregelen gelden al bij het hele project, maar omdat we nu dicht bij bebouwing werken, hebben we de omwonenden op de hoogte gebracht', zegt een woordvoerder van Tennet in de krant.

Werkzaamheden beginnen vandaag

Werknemers van de aannemer, die de masten afbreken, hebben wegwerpoveralls aan en dragen indien nodig gelaatmaskers.  Om te voorkomen dat omwonenden of passanten in aanraking komen met coatingresten en verfschilfers, worden de werkplaatsen afgezet met hekken met doeken. Na het verwijderen van het staal wordt de werkplaats grondig gereinigd.

Tennet is in het westelijk deel van het Groene Hart bezig met het aanleggen van een zwaarder stroomnet, van 380 Kv. Daarvoor worden de oude masten vervangen door zwaardere en twintig meter hogere masten. Deze zogenoemde Wintrackmasten bestaan uit dubbele pylonen, die als breinaalden in het landschap. De werkzaamheden bij Hazerswoude-Dorp beginnen vrijdag.