Vrees voor voortbestaan activiteiten Stichting MAX en hoge consumptieprijzen

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De kans is groot dat als Stichting MAX gaat verhuizen naar een bestaande locatie in Alphen aan den Rijn, niet alle huidige activiteiten voortgezet kunnen worden. Daar waarschuwt MAX-voorzitter Sander de Nie voor. Onder meer met Theater Castellum en Parkvilla wordt momenteel gesproken door MAX en de gemeente om het jongerencentrum te huisvesten.

Het gebouw van MAX aan de Olympiaweg gaat gesloopt worden omdat op die plek het nieuwe scholencomplex van het Ashram College gebouwd wordt. Diverse zoektochten naar alternatieve locaties hebben nog geen resultaat gehad. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu aangegeven een laatste poging te ondernemen om tot een geschikte locatie te komen.

Prijzen omhoog

'De vraag is heel erg of we kunnen blijven doen wat we nu doen', zegt De Nie. 'Niet voor alle activiteiten zal plek zijn of is een dermate goede oplossing dat de continuïteit gewaarborgd blijft.' Maar er zijn meer problemen. 'We zullen moeten accepteren dat onze jongeren twee keer zoveel gaan betalen voor consumpties. Dat komt omdat de locaties waar we naartoe moeten een eigen bar draaien, een eigen verdienmodel hebben en dus commerciële prijzen moeten rekenen.'

Ook vraagt De Nie zich af of andere organisaties wel zitten te wachten op MAX. 'We moeten ons inpassen in bestaande gebouwen. Die organisaties hebben een eigen agenda en een eigen gemeentelijke opdracht. Zitten zij op ons te wachten? Kunnen wij bieden wat zij qua prestatieafspraak moeten halen van de gemeente?'

Volgens De Nie is er één echte oplossing: een stukje grond reserveren en daar een eenvoudig pand op neerzetten door de gemeente Alphen voor MAX. 'Wijkcentrum Ridderveld gaat ook sluiten omdat dat gebouw is gekocht door Kassem Gym. Die mensen zullen ook ergens naartoe moeten. Zij kunnen prima een plekje bij ons vinden', meent De Nie.

Hieronder kun je het radio-interview met Sander de Nie beluisteren