Vrouw uit Benthuizen raakt duizenden euro’s kwijt aan oplichters: ‘Wat een schoften’

Pincode intoetsen Foto: Omroep West

BENTHUIZEN - 'Je leven staat even op zijn kop. Wat een schoften', vertelt een vrouw uit Benthuizen, die een groot geldbedrag is kwijtgeraakt nadat ze is opgelicht door mensen die zich voordeden als bankmedewerkers. Haar passen zijn thuis opgehaald en daarna is een jonge man ermee gaan pinnen. Hij wordt voor meerdere soortgelijke oplichtingszaken gezocht en heeft zo al bijna 20.000 euro gestolen. Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West.

Het slachtoffer wordt op maandagavond 11 december gebeld door iemand die zegt van de 'fraudehelpdesk van de overheid' te zijn. Diegene vertelt dat er op haar naam nieuwe creditcards zijn aangevraagd op een adres in Eindhoven. Omdat ze het vermoeden hebben dat dit niet klopt, willen ze namens de bank controleren of mevrouw dat inderdaad heeft gedaan. Als ze aangeeft dat ze de creditcards niet heeft aangevraagd, wordt haar wijsgemaakt dat er direct actie moet worden ondernomen.

Haar passen en rekeningen moeten worden geblokkeerd, ze moet de pincodes wijzigen en er komt iemand bij haar thuis om de pinpassen op te halen. Later op de avond zal ze dan nieuwe krijgen. Maar het is een babbeltruc: na het afgeven van de passen wordt er een flink geldbedrag opgenomen bij de geldautomaat aan de Petuniatuin in Zoetermeer. De verdachte is daarbij goed in beeld.

'Je verliest vertrouwen in de mensheid'

'Je verliest je vertrouwen in de mensheid, en het duurt heel lang voor dat weer is opgebouwd. Ik denk er nog dagelijks aan', vertelt het slachtoffer. 'We hadden niet gedacht dat het ons zou overkomen. Ze zijn zó slim, of beter gezegd crimineel, om veel slachtoffers te maken. Ze weten zo goed hoe het werkt.'

'Ik hoop echt dat mensen alert zijn. Als je wordt gebeld door een fraudehelpdesk of door iemand die zegt van een bank te zijn: wegdrukken. Niet doen, niet luisteren', geeft de vrouw als advies. 'Ze maken mensen kapot. Ik hoop dat ze gepakt worden en te weten komen wat ze met het vertrouwen van mensen doen.'

Gezocht voor meer zaken

De pinner is niet alleen voor deze oplichting bij de politie in beeld, hij wordt van meerdere soortgelijke zaken verdacht. In november en december zijn ook inwoners van Hillegom, Zoetermeer, Den Haag en Westkapelle de dupe geworden van zogenaamde bankmedewerkers. In al die gevallen nam dezelfde man het geld op: in totaal bijna 20.000 euro.