Vuurwerk veroorzaakt uitslaande woningbrand aan Geerestein: zes woningen ontruimd

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Aan de Geerestein in Alphen aan den Rijn is tijdens de jaarwisseling brand ontstaan in twee woningen. Vuurwerk is op het balkon van een woning beland, waarna het vuur zich naar binnen verspreidde. In totaal zijn zes woningen geëvacueerd.

'Twee woningen zijn fors beschadigd geraakt. In vier andere woningen was zo veel rook dat mensen niet thuis hebben kunnen slapen', zegt burgemeester Liesbeth Spies op de radio bij mediapartner Omroep West.

Aan de Akkerwinde belandde een stuk vuurwerk tussen de ruit van een woning en een rolluik. Ook hier ontstond brand in de woning. Brandweerlieden hebben dat snel kunnen blussen.

Geen incidenten met hulpverleners

Verder heeft de brandweer diverse brandjes op straat moeten blussen, waaronder aan de Hugo de Grootstraat in Alphen aan den Rijn. Aan de Pieter de Hooghstraat in Hazerswoude-Dorp ging een caravan in vlammen op.

In de gemeente Alphen aan den Rijn moest de brandweer deze jaarwisseling voor zestien meldingen uitrukken. Een jaar eerder waren dat twintig meldingen. Verder moest de politie vaker in actie komen, tijdens de afgelopen jaarwisselling in totaal 43 keer. Een jaar eerder waren dat 26 incidenten.

Volgens Spies hebben zich geen incidenten voorgedaan met hulpverleners. 'Politie, brandweermensen, maar ook medewerkers van de gemeente hebben wel op een fatsoenlijke manier hun werk kunnen doen.'

Vuurwerkverbod

Van het vuurwerkverbod dat in Nederland van kracht was, zegt de burgemeester weinig gemerkt te hebben. 'Ik had zelfs het gevoel dat er meer vuurwerk de lucht in ging dan vorig jaar, maar dat is een subjectieve waarneming', zegt Spies. 'Maar dat we inderdaad een vuurwerkverbod hebben, dat was niet heel erg te merken. Daar verbaas ik me dan toch ook wel over.'