Waarom publiceert de politie niet altijd een foto bij een vermissing?

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie doet regelmatig beroep op het publiek om uit te kijken naar vermiste personen, zo ook in onze regio. Daarbij publiceert de politie niet altijd een foto, waarom eigenlijk?

Bij vermissingen worden Alphenaren vaak via Burgernet of sociale media opgeroepen om uit te kijken naar de vermiste persoon. Dergelijke oproepen worden meestal ook verspreid via verschillende media, zo ook via Studio Alphen. Lezers zijn vaak verontwaardigd waarom er bij zo'n oproep geen naam of foto wordt gepubliceerd door de politie.

Medewerkers van de politie maken altijd een inschatting van de aard en ernst van een vermissing. Achter de schermen wordt bijvoorbeeld het internet afgezocht naar de laatste activiteiten of verbijfsplaatsen van de vermiste persoon. Om bekendheid te vergroten van een vermissing, kan de politie oproepen plaatsen op de website van de politie of de verschillende sociale-mediakanalen. Ook met naam of foto, maar dit doet de politie niet zomaar.

Zwaar middel

'Het plaatsen van de naam of foto van een vermist persoon is iets waar de politie zorgvuldige afweging in maakt. Het is namelijk een zwaar middel om in te zetten. Want eens op internet, altijd op internet', aldus de politie. En dat kan later problemen opleveren. 'Dat kan bijvoorbeeld invloed hebben in de toekomst bij het solliciteren naar een baan, wanneer de toekomstig werkgever op internet zoekt op de naam van de sollicitant.'

Bij ongeveer tachtig procent van de vermissingen die worden gemeld, is het binnen 24 tot 48 uur duidelijk waar de vermiste is. 'Soms is iemand gewoon even niet bereikbaar of is iemand de afspraak vergeten.' Bij langere vermissingen doet de politie uiteraard verder onderzoek.